Direct naar artikelinhoud

Oer-Brexiteer Farage protesteert tegen uitstel van de Brexit zoals alleen hij dat kan: door dode vis in de Theems te gooien

Met veel omhaal heeft Nigel Farage woensdagochtend bij het Paleis van Westminster vanaf een vissersboot een dode vis in de Theems gegooid. Hiermee protesteerde de oer-Brexiteer tegen het uitstel van Brexit.

Nigel Farage gooit dode vis in de Theems.Beeld afp

Maandag waren het Verenigd Koninkrijk en de Europese Commissie een overgangsperiode van 21 maanden overeen gekomen, een periode waarin alles bij het oude blijft behalve dat de Britten geen stemrecht meer zullen hebben in Brussel. Terwijl een meerderheid van het Lagerhuis en vrijwel het hele bedrijfsleven tevreden is, vrezen Brexiteers dat van uitstel afstel zal komen.

Hoewel het een te verwaarlozen deel uitmaakt van het Britse nationale product, speelt de visserij een emotionele en symbolische rol bij Brexit. Het gaat om de zeggenschap over de wateren rondom het eiland - de wateren die de Britten sinds de toetreding tot de Europese Economische Gemeenschap hebben moeten delen met andere Europese landen. Met lede ogen zien de Britse vissers aan hoe landen als Spanje, Frankrijk en vooral Nederland met haar drijvende visfabrieken de zeeën leegvissen. De vissers waren dan ook de fanatiekste voorstanders voor het verlaten van de EU.

Afstel

Ze hadden uitgekeken naar 29 maart 2019, de dag waarop Brexit echt zou beginnen. Deze 'bevrijdingsdag' is nu verplaatst naar 31 december 2020. Om hun onvrede te tonen voer de Holladay R8, een vissersboot uit Ramsgate, de Theems op. Aan boord stond Farage, net als tijdens de campagne voor het EU-referendum toen hij een ware rivierslag voerde met een boot waarop Bob Geldof en andere luidruchtige voorstanders van de EU stonden. Het was nu de bedoeling dat de boot onderweg een aantal Conservatieve kamerleden zou oppikken, maar het Londense vervoersbedrijf verhinderde dat.

En daarom was het aan Farage, helemaal in zijn element, om de vis in het water te gooien. Hij kreeg steun van met name Schotse Conservatieven, die de toorn van de Schotse vissers vrezen. Minister van Landbouw & Visserij Michael Gove, wiens adoptievader een vishandelaar was, erkende dat het akkoord 'sub-optimaal' is voor de vissers en oefende daarmee voorzichtige kritiek uit op premier Theresa May. De vissers, verenigd in Fishing for Leave, vrezen dat hun belangen tijdens de aanstaande Brexit-onderhandelingen moeten wijken voor bijvoorbeeld de financiële instellingen.

De vissers vrezen dat hun belangen tijdens de aanstaande Brexit-onderhandelingen moeten wijken voor bijvoorbeeld de financiële instellingen

'Akkoord onacceptabel'

De doorgewinterde Brexiteers vrezen dat het uitstel van Brexit uiteindelijk zal verzanden in afstel. 'Dit akkoord is onacceptabel,' riep Brexit-veteraan John Redwood in het Lagerhuis. Jacob Rees-Mogg vroeg May wat de Europese Unie haar in ruil heeft gegeven. Rees-Mogg, die niet deelnam aan het visserijprotest ('I am not a fish-throwing person'), heeft het transitieakkoord vergeleken met de Normandische invasie van 1066, de laatste keer dat de Engelsen wetten van een vijandelijke macht opgelegd kregen. May moet volgens hem harder onderhandelen.

Elders in het parlement kregen Brexiteers steun en sympathie van de Estse politicus Igor Grazin. Deze 65-jarige politicus en rechtsgeleerde die na de val van de Sovjet-Unie met Michael Gorbatsjov had onderhandeld over de succesvolle onafhankelijkheid van Estland was op uitnodiging van de eurosceptische Brugge Groep naar Londen gekomen. Staand naast een zwartwit-portret van Margaret Thatcher raadde hij de Brexiteers aan een duidelijk doel voor ogen te hebben en zich niet te laten meeslepen in procedurele vraagstukken. 'En bovenal: koester geloof in een goede afloop.'

Voor de Brexiteers heeft de nieuwe uittredingsdatum een voordeel: er zal vuurwerk zijn.

'Akkoord onacceptabel'
Beeld epa

Welke kwesties liggen nog op tafel?

Er is een overeenkomst bereikt over een overgangsperiode die moet ingaan nadat het Verenigd Koninkrijk uit de EU is gestapt. Maar er blijven nog tal van problemen over waarmee de Britse regering wordt geconfronteerd. Een kleine greep uit de netelige kwesties.