© ronny van den Ackerveken

Broers maken dagelijks regionaal weerbericht: “Bij sneeuw of onweer staan we om de twee uur op voor updates”

Kempenaars die willen weten of het droog blijft in hun buurt kunnen best de website Weer Turnhout raadplegen. De broers Lander (24) en Kristof (30) Van Tricht uit Merksplas plaatsen dagelijks de voorspellingen, met indien nodig updates. In hun tuin staat een meetstation.

Ronny van den Ackerveken

Lander is al sinds jonge leeftijd gepassioneerd door het weer. “Tien jaar geleden ben ik begonnen met dagelijks waarnemingen te noteren. Dat ging om de minimum- en maximumtemperatuur, de hoeveelheid neerslag en een weersymbool. Die tabellen op papier zitten in kaften, tegenwoordig bewaar ik die waarnemingen digitaal. Ik ben toen ook een gratis blog gestart met weerberichten. Die is in de loop der jaren geëvolueerd naar de website zoals ze nu is. Elke ochtend bekijk ik de weerkaarten. Daarmee maak ik een weerbericht voor die dag en een voorspelling voor de drie volgende drie dagen. De buienradar voor de omgeving van Turnhout staat er ook op. Na het middelbaar wilde ik graag meteorologie studeren, maar die opleiding bestaat niet in België. Daarom heb ik geografie gedaan, dat leunt er het meeste bij aan. Momenteel doe ik nog een doctoraat over gletsjers en klimaatverandering.”

© ram

Webcam

Voor het technische gedeelte kan Lander rekenen op zijn broer Kristof. “Ik ben van opleiding bio-ingenieur en heb een doctoraat in geografie. Uit interesse en hobby maak ik websites. Weer Turnhout was onlangs gecrasht, toen heb ik een tijdelijke pagina moeten maken. Het weerbericht wordt aangevuld met de waarnemingen van ons weerstation in de tuin. Een webcam toont beelden van de lucht boven Merksplas. Gemiddeld heeft onze website 150 bezoekers per dag. Als er sneeuw of onweer aankomt, stijgt dat aantal spectaculair. We plaatsen ook berichten op Facebook en Twitter. Die staan ook in een kolom op de website voor wie geen account heeft. We weten dat er een schapenherder is die onze website gebruikt om te kijken of er buien aankomen”, vertelt Kristof.”

Betrouwbaar

De broers omschrijven Weer Turnhout als de betrouwbaarste website van de regio. “De tijd die ik steek in een weerbericht voor de Kempen gebeurt op nationaal niveau niet”, legt Lander uit. “Als er sneeuw of onweer in de lucht hangt, dan staan we ’s nachts om de twee uren op voor updates. Toch gebeurt het nog dat een voorspelling niet klopt. Enkele weken geleden kwam er vanuit het zuiden een sneeuwzone aan en kondigde ik 5 centimeter sneeuw aan. Omdat de sneeuwzone verbrokkelde voor ze de Kempen bereikte, is er hier nauwelijks iets gevallen. Het weer blijft soms onvoorspelbaar. Ondanks de technologie die er is, kunnen we het weer niet beïnvloeden. Als er sneeuw komt, ben ik altijd blij. Dat enthousiasme probeer ik niet te veel te laten merken in mijn weerbericht, want niet iedereen heeft graag sneeuw. We zijn ook al enkele keren gecontacteerd na gevallen van stormschade omdat dit het dichtstbijzijnde meetpunt was.”

© ram

Blokkade

U wil waarschijnlijk weten of het vroege lenteweer nog tot het einde van de maand blijft duren. “Er zijn websites die voorspellingen van tien dagen doen, maar Weer Turnhout niet. Hoe verder vooruit, hoe lager de betrouwbaarheid. Een kleine verandering of blokkade kan een hele verandering betekenen. We gaan binnenkort op skivakantie, maar zelfs dan maak ik dagelijks een weerbericht voor de Kempen. Dat betekent wel een uur vroeger opstaan. Daarnaast is het altijd hopen dat er op vakantie een goede wifi-verbinding is”, zegt Lander.

www.weerturnhout.be