© EPA-EFE

Tim Merlier eert Wouter Weylandt met zegegebaar na eerste sprintzege in deze Giro: “Dit was m’n zwaarste overwinning tot nog toe”

Tadej Pogacar dreigde nog even roet in het eten te gooien, maar Tim Merlier (31) heeft de eerste massasprint uit deze Giro naar z’n hand gezet. Hij haalde het nipt van Jonathan Milan en Biniam Girmay.

Maxime Caeyman

LEES OOK. Tim Merlier zorgt voor eerste Belgische ritzege in deze Giro: verrassingsaanval Pogacar en Thomas haalt het net niet

Een aanval van Mikkel Honoré, die op z’n beurt gecounterd werd door Tadej Pogacar - hoe kan het ook anders - en Geraint Thomas, zorgde voor een spannend slot van de rit. Pogacar en Thomas leken even uit de greep van het peloton te blijven, maar werden in de laatste hectometers ingehaald. Zo kregen we toch een massasprint, maar de aanval liet wel z’n sporen na op de sprinters. “Dit was m’n zwaarste overwinning tot nog toe, want de finale was erg zwaar. We kwamen terug, maar in de laatste kilometer kon ik nooit goed in de slipstream zitten, ik zat altijd in de wind. Op 300 meter van de aankomst dacht ik: ik moet gaan. Milan ging links aan en dan wist ik dat ik eerste of tweede ging zijn. Ik ben blij dat ik deze te pakken heb”, zo reageert Merlier, die al z’n ploegmakkers ook nog loofde voor hun uitstekend werk, in het flashinterview.

Maar niet alleen Pogacar ging in de finale in de aanval, ook Merlier zelf verzeilde op een gegeven moment in de kopgroep, toen er na de tussensprint werd doorgetrokken. Zowat alle snelle mannen waren aanwezig, maar Merlier vond dat geen goede situatie. “Van onze ploeg zaten enkel Luke Lamperti en ik mee, terwijl de andere ploegen er met meerdere mannetjes zaten. Daarom probeerde ik de groep wat te vertragen. Het bleek de juiste keuze.”

(Lees verder onder de foto)

© Getty Images

Wouter Weylandt

Merlier vierde z’n overwinning door met z’n twee handen een W te vormen, ter ere van Wouter Weylandt. Die overleed op 9 mei 2011 bij een valpartij in de Giro. In 2021, bij z’n eerste ritzege in de Giro, deed hij hetzelfde. Toen vertelde hij er dit over. “Ik zat al een tijdje met dat zegegebaar in mijn hoofd. Vroeger toen ik een klein mannetje was, keek ik op naar Wouter Weylandt omdat hij samen met ons in het Scheldepeloton (trainingsgroepje van renners uit de streek rond Gent, nvdr.) reed. Ik kende Wouter niet persoonlijk, maar ik herinner mij de dag dat hij verongelukte nog erg goed. Dat was een emotioneel moment. Vanochtend op de kamer zei Gianni (Vermeersch, nvdr.) dat als ik vandaag zou winnen ik het W-teken moest doen. Ik zei tegen hem dat ik er al een tijdje mee in mijn hoofd zat. Ik kwam over de streep en het kwam vanzelf. De emotie kwam meteen naar boven.” Toen kwam de koers aan in Novara, waar vandaag de start was.

Bron: discovery+

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen