regenweer

Straten in Voeren staan blank door hevige regenval

© Jean-Pierre Duijsens

Bij de hulpdiensten zijn vrijdag in de vooravond enkele tientallen oproepen binnengekomen van wateroverlast in Voeren. Het zwaartepunt ligt in Sint-Martens-Voeren. Ook de brandweer van Verviers moest vrijdag al een zestigtal keer uitrukken.

mm, jpd, blg

Door de aanhoudende regenval is er in Voeren op meerdere plekken wateroverlast. De rivier de Veurs is buiten haar oevers getreden door de hevige regenval. In Sint-Martens-Voeren en het gehucht Veurs is er daardoor wateroverlast. De regenval heeft er ook toe geleid dat de straten in het gehucht Schophem blank staan.

“Op heel korte tijd is er zeer veel water gevallen, waardoor het water van de velden kwam gestroomd en zo de Voer vulde. De brandweer en de gemeentelijke dienst zijn met containers met zandzakken naar de getroffen bewoners gereden om hen te helpen zo veel mogelijk schade te voorkomen”, vertelt burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen) van Voeren vrijdagavond.

De problemen door wateroverlast ontstonden vrijdag in de vooravond, toen aanhoudende regenbuien over Voeren trokken. Bij de brandweer van Voeren kwamen al snel meldingen binnen over straten die blank stonden en ondergelopen kelders. De burgemeester zei vrijdagavond dat het om de gekende plaatsen ging, waar de felle regen problemen veroorzaakte.

Ook de brandweer van Verviers moest vrijdagavond al een zestigtal keer uitrukken. “De interventies door het noodweer zijn vooral gesitueerd op het plateau van Herve”, klinkt het daar. De gemeenten Dalhem, Warsage, Blegny, Soumagne, Herve, Plombières en Welkenraedt zijn het meest getroffen.

Ook vrijdagnacht trekt een onweerachtige regenzone over het land waarbij de provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg de meeste neerslag te verwerken zullen krijgen met tussen 25 en 50 mm in 24 uur, waarschuwt het KMI. In de provincie Luik geldt code oranje: daar kan in 24 uur tussen 50 en 70 mm neerslag vallen, met zeer lokaal tot 80 mm. In de drie andere provincies geldt code geel.