Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

Foto: ANP

De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

Op de aandeelhoudersvergadering van vrijdag was er ook voldoende steun voor een herbenoeming van Calhoun. Maar de topman kondigde in maart al aan dat hij niet lang meer blijft zitten. Hij zal eind dit jaar aftreden. Ook van enkele andere Boeing-bestuurders werd toen het vertrek aangekondigd.

Boeing ligt al enige tijd onder vuur door een reeks veiligheidsproblemen, die bij regelgevers, consumenten en investeerders zorgen oproepen. Dat begon in januari toen tijdens een vlucht van Alaska Airlines een deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 los kwam.

De enorme toename van Calhouns jaarbeloning komt vooral door een aandelenpakket dat hem eerder was toegezegd. Boeing liet weten dat Calhoun na het Alaska Airlines-incident wel heeft afgezien van een prestatietoeslag van bijna 3 miljoen dollar.