Direct naar artikelinhoud
Boeken

WPG België gaat autonoom verder als Standaard Uitgeverij

Suske en Wiske zijn blij dat ze één van de paradepaardjes zijn van Standaard Uitgeverij.Beeld rv

De verzelfstandiging van de Vlaamse tak van de Nederlandse uitgeefgroep WPG is een feit. Vanaf nu opereert WPG Vlaanderen onder de naam Standaard Uitgeverij. Onder de financiers van de nieuwe uitgeverij zien we verrassend genoeg voormalig WPG-CEO Koen Clement en de stichters van het productiehuis De Mensen. 

WPG België omvat onder meer Manteau, Standaard Uitgeverij, Davidsfonds en M-books en tekent voor een jaarlijkse omzet van 21 miljoen euro. In september besloten de Vlaamse uitgeverijen de samenwerking met de Amsterdamse WPG-tak te beëindigen en een eigen koers te varen. Niet de zoektocht naar Vlaams kapitaal bleek de hinderpaal, zegt CEO Jeroen Overstijns in De Tijd. Wel slabbakten de onderhandelingen met WPG in Amsterdam. “We moesten niet alleen een bedrijf kopen, maar ook een nieuw samenwerkingscontract onderhandelen.” 

Overstijns noemt de keuze voor de naam Standaard Uitgeverij een 'eerbetoon aan onze geschiedenis’. Hij roemt de namen uit de diverse fondsen met paradepaardjes als “Jeroen Meus, Pieter Aspe, Toni Coppers, Suske en Wiske, Ish Ait Hamou, De Kiekeboes, FC De Kampioenen en Urbanus. Net als kunstenaars als René Magritte en Corneille, voor wie Standaard Uitgeverij het rechtenbeheer verzorgt.”

'We willen geen mediabedrijf zijn. Boeken worden de ziel van het bedrijf'
CEO Jeroen Overstijns

Naast Overstijns telt de uitgeverij nog vier oprichters-investeerders: ex-mediabaas Koen Clement, de twee stichters van het productiehuis De Mensen (Maurits Lemmens en Raf Uten) en iemand van het investeringsfonds Ergon. Toch zijn er geen plannen om een full range mediabedrijf te worden. “We hebben dat ooit willen doen, maar we zijn dat simpelweg niet. Boeken worden de ziel van het bedrijf.” 

De demarche van Koen Clement is alleszins opmerkelijk. Hij stond tussen 2008 en 2016 aan het hoofd van WPG Nederland en leidt nu het kunstenfestival Europalia. Daar blijft hij aan boord, maar hij neemt wel een bestuursfunctie bij Standaard Uitgeverij op. 

Huis van vertrouwen

Verder bevestigt Overstijns dat de nieuwe Standaard Uitgeverij de literaire fondsen van WPG, zoals De Bezige Bij en AW Bruna, in Vlaanderen verder vertegenwoordigt. ‘We blijven het huis van vertrouwen voor topauteurs als David Van Reybrouck, Jeroen Olyslaegers, Erwin Mortier, Stefan Hertmans en Koen Peeters", meldt WPG. Onder welke vorm de nieuwe uitgeverij van misdaadkolos Pieter Aspe in dit plaatje past, is nog niet duidelijk.

Op 1 januari werd binnen de groep al gestart met het imprint Angèle, “een eerbetoon aan Angèle Manteau die tachtig jaar geleden haar eigen uitgeverij Manteau oprichtte en tien jaar geleden overleed.” De eerste uitgave wordt een coproductie met uitgeverij Podium, de roman Brood van Elvis Peeters. In het fonds zou zowel 'de betere fictie' als verhalende non-fictie een onderkomen krijgen. Wat precies overblijft van het basisfonds van Manteau is niet meteen duidelijk. Of Angèle meer is dan een kosmetische operatie, zal de toekomst moeten uitwijzen.