© Patrick Hattori

Freya Perdaens (N-VA): “Forza Mechelen? Nee bedankt”

Freya Perdaens, het nieuwe boegbeeld van N-VA in Mechelen, wijst een samenwerking op de rechtervleugel in de Dijlestad resoluut af. Daar roept Frank Creyelman van Vlaams Belang toe op. “Hier Forza Mechelen? Nee bedankt”, zegt lijsttrekker Perdaens.

Sven Van Haezendonck

Dat de stadslijst van Vld-Groen-m+ van de kiezer een absolute meerderheid heeft gekregen, zindert bij de oppositie na. “Ik feliciteer de stadslijst met de monsterscore. Daar moeten de rechtse en Vlaams-nationale partijen nu eens eindelijk lessen uit trekken. Wij vinden het zware verlies van N-VA geen reden tot vreugde”, stelt Creyelman.

En dus stuurt de fractieleider van Vlaams Belang aan op een verbond. “Wij roepen N-VA op om na te denken over vormen van samenwerking. Waarom houden we als oppositie geen gezamenlijke voorbereidingen van de gemeenteraad? Het kan het begin zijn voor een verdere samenwerking, Forza Ninove indachtig”, zegt Frank Creyelman nog.

Constructieve oppositie

“Hier een variant van Forza Ninove? Een Forza Mechelen? Sorry, nee. Daar is echt geen denken aan. Daar bedanken we voor”, reageert Freya Perdaens. Het gemeenteraadslid was tijdens de jongste stembusslag lijsttrekker voor N-VA. “Wij gaan oppositievoeren vanuit ons programma. Bijna één op de vijf Mechelaars heeft ons laten weten dat we daarvoor moeten blijven gaan. En dat gaan we doen, op een constructieve manier. Maar om samen te werken met één bepaalde partij? Daar komt niets van in huis. Het lijkt me beter dat wij met vier partijen elk onafhankelijk onze eigen oppositie voeren, van extreemlinks tot extreemrechts”, vertelt Perdaens. Nu de stadslijst en CD&V gesprekken starten om een coalitie te vormen, lijkt voor N-VA een rol in de oppositie weggelegd. Samen met sp.a, Vlaams Belang en nieuwkomer PVDA. “Een kartel met Vlaamse Belang aangaan, is helemaal niet aan de orde. Wij hebben een heel sterk team. Wij kunnen dat prima onder ons. Zeker met iemand als Marc Hendrickx die zich in het verleden al heeft bewezen als een gedreven oppositielid”, zegt de politica.

Kinderarmoede

Tot aan de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2024 wil Perdaens alles uit de kast halen in de oppositie. “We hadden natuurlijk gehoopt op een achtste zetel. Die heeft lang geschommeld tussen CD&V en ons. Uiteindelijk is hij naar Vlaams Belang gegaan. De komende zes jaar blijven we inzetten op onze vier belangrijkste pijlers: mobiliteit, veiligheid, identiteit en de stadsschulden. Mechelen moet bereikbaar blijven voor iedereen. Onze stad is een smeltkroes van culturen en dus moeten we blijven inzetten op de Nederlandse taal. We kijken ook heel erg uit naar de veiligheidsstatistieken voor de verschillende wijken. Tot slot vraag ik me af hoe burgemeester Somers de schuld tot minder dan 200 miljoen gaat afbouwen als hij in zes jaar tijd 120 miljoen wil investeren”, legt Perdaens uit.

Andere aandachtspunten zijn voor haar ook de kinderarmoede. “Zo zijn we erg benieuwd naar de belofte van de stadslijst om ze te halveren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER