Het Filipijnse Sabina Shoal waarvan China een 'artificieel eiland' zou aan het maken zijn.
Foto: Getty Images

Filipijnen verhogen aanwezigheid in Zuid-Chinese zee: "China maakt 'artificieel eiland'"

De Filipijnse kustwacht kondigt aan dat ze meer zal patrouilleren rond de Filipijnse riffen, zandbanken en eilandjes in de Zuid-Chinese zee. Ze beweert dat China een 'artificieel eiland' aan het maken is in de exclusieve economische zone van de Filipijnen.

Dit weekend heeft de Filipijnse kustwacht een boot gestuurd naar Sabina Shoal, een zandbank 140 kilometer ten westen van het Filipijnse eiland Palawan. Daar zou China stapels aan dood en geplet koraal hebben gelegd waardoor de grootte en hoogte van de zandbank veranderd zou zijn.Ā 

De eilandenstaat is gealarmeerd over nieuwe berichten dat China terugwinningsacties aan het uitvoeren is in de Filipijnse exclusieve economische zone (EEZ). Daarom wil de Filipijnse Nationale Veiligheidsraad dat er meer gepatrouilleerd wordt in de Zuid-Chinese zee.

We moeten voorkomen dat China erin slaagt om Sabina Shoal te herwinnen

Woordvoerder Filipijns kustwacht

"Niemand anders zal deze gebieden verdedigen", zegt Jonathan Molaya, de woordvoerder van de Filipijnse Nationale Veiligheidsraad. "Het is onze verantwoordelijkheid volgens het internationaal recht om ze te verdedigen en de natuur daar te beschermen."

China verwerpt de Filipijnse bewering dat het een 'artificieel eiland' aan het maken is in de Filipijnse EEZ van Zuid-Chinese zee. "De Filipijnen verspreiden ongegronde geruchten", zegt de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, "ze willen China opzettelijk zwart maken en de internationale gemeenschap misleiden".

China in de Zuid-Chinese zee

China heeft al verschillende eilanden in de Zuid-Chinese zee vergroot en er militaire faciliteiten gebouwd. Dit veroorzaakt spanningen in de relaties met de Verenigde Staten en andere landen in de regio.

China eigent zich een groot deel van de Zuid-Chinese zee toe. Daarbij zijn ook delen van de EEZ van de Filipijnen, MaleisiĆ«, Brunei, Taiwan en Vietnam. In 2016 werd door het Permanente Hof van Arbitrage geoordeeld dat de claims geen basis hadden in het internationaal recht.Ā Ā 

Op net geen 70 kilometer van Sabina Shoal ligt Second Thomas Shoal, waar China en de Filipijnen al geregeld conflicten hebben gehad. Deze ontwikkelingen leiden tot spanningen tussen de buurlanden.

Meest gelezen