Direct naar artikelinhoud
Voetbalschandaal

De man met de twee petjes: hoe onderzoeksrechter Joris Raskin vooral zijn voetbalhart liet spreken

Onderzoeksrechter Joris Raskin.Beeld RV

“Zet die onder telefoontap! En die! En die ook!” Zo lijkt het ongeveer te zijn gegaan, eens onderzoeksrechter Joris Raskin bij het afluisteren van makelaar Dejan Veljkovic lucht kreeg van competitievervalsing.

De wraking van een onderzoeksrechter komt zelden voor. De laatste grote case dateert van 22 jaar geleden, toen onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte zich liet uitnodigen op een spaghetti-avond van vrijwilligers die zoekacties hadden ondernomen naar de verdwenen Laetitia Delhez. Onder leiding van Connerotte was justitie binnengevallen bij Marc Dutroux en was niet enkel Laetitia, maar ook Sabine Dardenne bevrijd.

Connerotte werd vervangen door onderzoeksrechter Langlois, maar voor Marc Dutroux en de overige verdachten veranderde er niets. Er kwam niemand vrij, geen enkele onderzoeksdaad werd vernietigd. Bij operatie Propere Handen ligt het anders. Raskin beging zijn ‘misstap’ niet midden in, maar nog voor het begin van zijn onderzoek.

Lees ook

Operatie Schone Handen, of de tunnelvisie van een onderzoeksrechter. 44 huiszoekingen, 20 aanhoudingen, 1 gefixte wedstrijd: is dit toch niet een beetje als het kanon en de mug?

Splinterbom onder fraudeonderzoek na wraking onderzoeksrechter: “De gevolgen zijn niet te overzien.”

‘Twee petjes’

Op 10 januari 2018 vat het federaal parket de Tongerse onderzoeksrechter voor een onderzoek naar witwassen. Aanleiding is een rapport van de federale politie met vermoedens tegen makelaars Dejan Veljkovic en Mogi Bayat via een bankkantoor in Tongeren. Het onderzoek loopt al sinds november 2017, en dan al is Raskin gevat voor een zogenaamd minionderzoek.

“Hij had daar al kunnen signaleren dat er in Tongeren nog twee andere onderzoeksrechters zijn”, zegt advocaat Sven Mary. “Ik begrijp niet dat niemand hem toen heeft gewezen op zijn twee petjes.”

Dejan Veljkovic.Beeld Photo News

Raskin is buiten zijn uren als magistraat ook lid van de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB). Hij heeft daardoor een rechtsprekende bevoegdheid over de profclubs en ook elke Belgische scheidsrechter. Hij bezit een B-kaart, die toegang geeft tot alle wedstrijden en eretribunes in de Jupiler Pro League.

Op 18 januari beveelt Raskin een tap op de gsm van Veljkovic, en vanaf 15 februari ook op die van Moggi Bayat en Herman Van Holsbeeck. Een dag later wordt ook scheidsrechter Sébastien Delferière afgeluisterd. Als op 24 februari KAS Eupen Lokeren klopt met 3-2 en KV Mechelen niet verder komt dan 1-1 tegen Charleroi, hoort Raskin Veljkovic telefoongesprekken voeren die wijzen op competitievervalsing. Veljkovic haalde tijdens de winterstop een vijftal spelers naar KV Mechelen, waar hij zowat huismakelaar is, maar de Maneblussers blijven maar verliezen en voor degradatie gaat het tussen hen en KAS Eupen.

Raskin is buiten zijn uren als magistraat ook lid van de licentiecommissie van de Belgische voetbalbond (KBVB)

Voor een Belgische profclub betekent degradatie een verlies van 15 tot 20 miljoen euro.

Buiten de 16

Vanaf 27 februari, net voor het ingaan van de voorlaatste competitiedag, laat Raskin ook de gsm’s afluisteren van directieleden Thierry Steemans en Stefaan Vanroy van KV Mechelen. Op zaterdag 3 maart woont hij als vip de wedstrijd Antwerp - KAS Eupen bij. Rond die tijd hangt de degradatie van ofwel Eupen ofwel KV Mechelen af van het aantal doelpunten.

Bart Vertenten fluit bij 1-0 voor de Great Old een strafschop die het saldo in het nadeel doet kantelen van Eupen. Als supporter van Sint-Truiden is Raskin erg gevoelig voor wedstrijdvervalsing. Het kostte zijn eigen club in 2008 de degradatie. Hij vraagt in het stadion de rushes op van de langs de zijkant gemaakte beeldopnamen van de penaltyfase en ziet zijn vermoeden bevestigd: Vertenten floot een fout buiten de 16 meter, niet erin.

Wat hij niet doet is beslag laten leggen op de rushes. Als advocaat Hans Rieder ze achteraf wil opvragen, blijken ze overschreven. Beelden van een Antwerp-supporter op YouTube laten achteraf zien dat Vertenten de strafschop floot op aangeven van zijn assistent Yves De Neve, maar Raskin is zeker van zijn stuk. Het eerste wat hij op maandag 5 maart doet, is ook Bart Vertenten onder tap zetten. Vanaf 6 maart worden ook Dirk Huyck (Waasland-Beveren) en Paul Allaerts (Moeskroen) afgeluisterd door de politie.

Als supporter van Sint-Truiden is Raskin erg gevoelig voor wedstrijdvervalsing. Het kostte zijn eigen club in 2008 de degradatie

Pas op 18 maart stapt Raskin uit de licentiecommissie van de KBVB. Te laat, om zich nog te kunnen ontdoen van een ‘schijn van partijdigheid’.