Direct naar artikelinhoud
Voetbalschandaal

Splinterbom onder voetbaldossier: "De gevolgen zijn niet te overzien, en maar terecht ook”

Advocaat Hans Rieder diende het wrakingsverzoek in. Hij kreeg gelijk.Beeld Photo News

De wraking van onderzoeksrechter Joris Raskin in operatie Schone Handen kan ertoe leiden dat het grootste gerechtelijke onderzoek naar witwaspraktijken in het Belgische profvoetbal ooit in de prullenmand eindigt. “De gevolgen zijn niet te overzien, en maar terecht ook.”

“Het feit dat onderzoeksrechter Raskin lid was van de licentiecommissie op het ogenblik dat het onderzoek al gestart was, zorgt voor een band met de koninklijke voetbalbond en zo kan bij de publieke opinie de schijn ontstaan dat hij niet onpartijdig en onafhankelijk kan beslissen”, lichtte persmagistrate Els De Brauwer van het Antwerpse hof van beroep toe.

Het hof volgt zo bijna woordelijk de vordering die advocaat Hans Rieder vorige maand neerlegde namens scheidsrechter Bart Vertenten. “Ik wil het arrest eerst grondig bestuderen”, zegt Rieder. “Dan beslis ik of ik ook de onderzoeksdaden van Raskin zal aanvechten: telefoontaps, aanhoudingsmandaten, het opvragen van rekeningen.”

Lees ook

Operatie Schone Handen, of de tunnelvisie van een onderzoeksrechter. 44 huiszoekingen, 20 aanhoudingen, 1 gefixte wedstrijd: is dit toch niet een beetje als het kanon en de mug?

De man met de twee petjes: hoe onderzoeksrechter Joris Raskin vooral zijn voetbalhart liet spreken.

Voor Walter Van Steenbrugge, advocaat van coach Ivan Leko, is de uitkomst nu al helder: “Alle onderzoeksdaden die deze man heeft gesteld zijn besmet. Dit arrest, deze schijn van partijdigheid, zal aan deze zaak blijven kleven. De gevolgen zijn niet te overzien, en maar terecht ook.”

Telefoontap

Onderzoeksrechter Joris Raskin lag in november 2017 mee aan de basis van een witwasonderzoek van het federaal parket. Op 10 januari werd hij, zoals dat heet, “gevat”. Op 18 januari beval hij een telefoontap op de gsm van voetbalmakelaar Dejan Velkovic. Op 3 maart woonde Raskin de wedstrijd Antwerp-Eupen (2-0) bij. Zwaaiend met zijn KBVB-kaart liet hij camerabeelden opvragen om een door Vertenten gefloten strafschop te herbekijken. Liever dan die beelden als onderzoeksrechter in beslag te nemen, ging hij twee dagen later over tot een telefoontap op de ref.

‘Ik zie geen reden waarom Vertenten langer in de gevangenis zou moeten blijven’
Advocaat Hans Rieder

Pas op 18 maart nam Raskin ontslag uit de licentiecommissie.

Bart Vertenten ervaarde Raskin tijdens zijn ondervraging als “iemand die niks van voetbal kent” en als supporter van een kleine club, Sint-Truiden, spoken najaagt. De ref huurde bewust Hans Rieder in, Vlaanderens bekendste procedurepleiter. Die gaf eerder al aan dat zijn cliënt “vastbesloten is opnieuw wedstrijden te gaan fluiten op het allerhoogste niveau”.

Het federaal parket kan beroep aantekenen tegen de wraking, maar waarnemers achten de kans op succes erg klein. De verwachting is dat Vertenten donderdag door de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling zal worden vrijgelaten. “Ik zie geen reden waarom hij langer in de gevangenis zou moeten blijven”, zegt Hans Rieder.

Delicaat

Of ook de andere arrestanten mogen hopen op goed nieuws, valt af te wachten. “Laat ons niet meteen roepen dat alles in de vuilnisbak moet”, zegt Sven Mary, advocaat van makelaar Karim Meijati. “Voor elk van de onderzoeksdaden moet nu worden getoetst of de schijn van partijdigheid een rol kan hebben gespeeld.”

Zelfs al zou het gerechtelijk onderzoek uitlopen op een nietigverklaring, dan hoeven de taps van telefoongesprekken om de wedstrijd KV Mechelen – Waasland-Beveren van 11 maart te fixen niet noodzakelijk zonder gevolg te blijven. Het bondsparket kan, net als het dat deed in de zaak rond gokchinees Zheyun Ye, autonoom optreden tegen spelers en club(s). “Momenteel is het nog te delicaat om daar al iets over te zeggen”, zegt bondsprocureur Ebe Verhaegen.

‘Laat ons niet meteen roepen dat alles in de vuilnisbak moet’
Sven Mary, advocaat van makelaar Karim Meijati