Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Mourinho mag Fellaini hebben, maar niet Lukaku

Romelu Lukaku beleefde afgelopen weekend met Manchester United geen beste avond tegen stadsgenoot City. Zijn ploeg ging kansloos onderuit met 3-1.Beeld AFP

Minstens 48 uur moet zijn trainer nog wachten. José Mourinho had Romelu Lukaku (25) liever zien afhaken voor de dubbele interland, maar Roberto Martínez houdt de twijfelgevallen bij de groep. Een traditioneel geval van bond versus club. Alle macht ligt niet bij Man United.

De mededeling van de KBVB gisteren na de persconferentie was kort en krachtig: "Niemand verlaat de komende 48 uur de groep." Ook niet de afwezigen op de indoortraining. Niet Eden Hazard dus, de wonden likkend na een aantal trappen tegen Everton en sowieso geen fanatiek fietser. Niet Yannick Carrasco, niet Nacer Chadli en zeker Romelu Lukaku niet. De bond is baas. Na een week kwakkelen met de hamstring en forfaits voor Bournemouth en Juventus raakte hij het voorbije weekend in extremis fit voor de derby tegen Manchester City. De spier hield gedurende zijn invalbeurt van een halfuur stand, maar het risico blijft.

Bovendien, zo menen sommigen bij United, zou het niet slecht zijn om 'Big Rom' wat rust op te leggen. Altijd welkom in een post-WK-seizoen en met een drukke eindejaarsmaand in het vooruitzicht. Zijn trainer, Jose Mourinho, is geen fan van internationaal voetbal. Liever had hij gezien dat Lukaku, zoals Paul Pogba en Anthony Martial bij Frankrijk, netjes weer op een vliegtuig naar Manchester werd gezet. Martínez heeft daar echter een ander idee over. Hij weet hoe belangrijk doelpuntenmachine Lukaku - 28 goals in 26 interlands onder de Spanjaard - is voor de Duivels. Vrijdag heette het dat hij op maandag de knoop zou doorhakken over de aanvaller, maar die beslissing schoof hij met twee etmalen op. Een letsel stelden de dokters niet vast. Dus heeft de bondscoach alle recht om Lukaku in België te houden en hem ook klaar te stomen voor IJsland en Zwitserland. Zou hij ook zelf niet graag spelen om het vertrouwen op te krikken?

Bondscoach Roberto Martinez.Beeld BELGA

Geen negentig minuten

Zolang het niet fout afloopt, zullen ze Mourinho niet horen. Het hoofd van de medische staf van Man United staat in nauw contact met zijn collega's bij de bond. Tussen dokter en kinesisten gaat er meestal amicaal aan toe - vakmensen onder mekaar. Het zijn doorgaans de veeleisende trainers die voor spanningen zorgen. En 'The Special One' zit wel met wat frustraties. Ook naar de Belgische bond toe. Het feit dat talisman Marouane Fellaini zich voor het tweede jaar op rij in oktober blesseerde bij de Rode Duivels ligt hem op de maag. Hij wees Martinez toen indirect als schuldige aan. "Sommige nationale ploegen waren professioneel en stuurden spelers vroegtijdig terug", zei Mourinho twee weken geleden. "Anderen wilden niet. We wisten niet wat er aan de hand was."

Daarom ook het compromis om Fellaini deze keer niet op te roepen. Ondanks de info die United doorspeelde, namelijk dat hij geen negentig minuten aankon, liet Mourinho hem tegen City wel een volledige wedstrijd staan. Een clubtrainer kan zich dat veroorloven. De komende dagen krijgt hij bij zijn club een programma op maat om de ontstoken pees in de liesstreek te sparen en de conditie op te bouwen na vier weken in de lappenmand. Iets wat volgens United door het lichte programma en de reis naar Zwitserland bij de Duivels sowieso moeilijk lag. Zij willen alle controle. Martínez, die een breekijzer kan gebruiken, stemde daar voor het weekend mee in. Zou hij daar al spijt van hebben?

Marouane Fellaini kwam afgelopen weekend nog in actie met Manchester United.Beeld Photo News

Sowieso spelen de Rode Duivels straks met een onuitgegeven ploeg. Door de afwezigheid van Fellaini en blessures bij Vertonghen, De Bruyne, Dembele, Vermaelen en Benteke mist hij twee basispionnen, twee eerste back-ups en 450 caps aan ervaring. Als er daar straks maar geen bijkomen.

Stiekem hoopt Mourinho nog altijd mee. Gisteravond was Lukaku echter nog altijd bij de groep.