Foto: MIVB

Wie het openbaar vervoer in Brussel neemt, mag niet langer alcohol drinken of meerdere zitplaatsen innemen

De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB verbiedt het gebruik van alcohol op haar netwerk. Met deze regel en verschillende andere maatregelen en verboden wil de MIVB de veiligheid op haar netwerk verbeteren. De Brusselse regering keurde de tekst met aangepaste vervoersregels goed, zo laat de MIVB vrijdag weten in een persbericht.

De vervoersmaatschappij mikt op een verbeterd veiligheidsgevoel "door ongeoorloofd, sanctioneerbaar gedrag en de bevoegdheden van veiligheidsmedewerkers te specificeren, en een aangenamere sfeer tussen reizigers aan te moedigen", zegt CEO Brieuc de Meeûs. "Deze nieuwe regels verduidelijken goed en slecht gedrag op een transparante manier."

Nog extra maatregelen

Zo is het bijvoorbeeld verboden om de openbare orde of veiligheid te verstoren door meer dan één zitplaats in te nemen of door in- en uitgangen en roltrappen te blokkeren. Verder moeten reizigers ook hun bagage of rugzak op de grond zetten als die een risico inhoudt om iemand te verwonden. Ook bedelen is verboden als het op een opdringerige of agressieve manier gebeurt.

Nog op de zwarte lijst: alcohol en drugs. Het huidige verbod heeft het enkel over onder invloed zijn. "Dit is een zeer belangrijk element voor de MIVB, gezien de situatie van de laatste maanden op haar netwerk, met een toename van het aantal meldingen over drugsgebruikers", valt te lezen in het persbericht.

Sanctioneren

De aangepaste tekst verduidelijkt en breidt ook de bevoegdheden van veiligheidsmedewerkers uit, zodat ze gedrag dat de veiligheid van reizigers in gevaar brengt of een negatieve invloed heeft op hun reis, kunnen sanctioneren. Zij kunnen voortaan boetes uitschrijven aan wie zich niet houdt aan de vervoersregels binnen een straal van vijftien meter rond de MIVB-infrastructuur.

Het nieuwe vervoersreglement zal tegen de zomer van kracht zijn.

Meest gelezen