De leerlingen van PITO in Stabroek testen de leerkoffers uit.© Robin Fasseur

Provinciaal onderwijs vervangt schoolboeken door interactieve leerkoffers

Stabroek -

Een primeur voor PITO, want de technische STEM-school in Stabroek gebruikt als eerste in het Vlaamse provinciaal onderwijs het modulaire systeem TEO. Dat bestaat uit interactieve leerkoffers met een zelf ontwikkeld leerplatform. Het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) introduceert de innovatieve tools in al zijn scholen.

Erik Vandewalle

Door de snelle ontwikkelingen in digitalisering, energietransitie en elektrificatie is er een groeiende nood aan technisch geschoold personeel. POV heeft daarom de handen in elkaar geslagen met TEO, een scale-up die andere bedrijven helpt om technisch talent te ontdekken en te ontwikkelen door middel van interactieve leerkoffers en een zelf ontwikkeld leerplatform. Door de samenwerking van POV en TEO kunnen de leerlingen van de provinciale scholen zich nog beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Pedagogische mijlpaal

Deze belangrijke samenwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven is een pedagogische mijlpaal. Het provinciaal onderwijs stapt af van de klassieke lesmaterialen voor de opleidingen elektriciteit, pneumatica en elektropneumatica en maakt de overstap naar praktijkgebaseerd lesmateriaal van TEO. TEO richt zich op het verstrekken van laagdrempelige technische opleidingen aan bedrijven zoals Volvo Trucks, Niko, Pfizer, Coca Cola, Alpro en Melexis.

“Door de tussenkomst van Agoria is er een vruchtbare samenwerking ontstaan tussen TEO en POV. Binnenkort zullen de leerlingen van alle provinciale STEM-scholen in de opleidingen elektriciteit, pneumatica en elektropneumatica aan de slag kunnen met de leerkoffers en het leerplatform”, geeft Luk Lemmens, voorzitter van Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, aan. De provinciale koepel kocht een vijftigtal koffers, goed voor zo’n 220.000 euro, licenties voor het leerplatform inbegrepen.

Interactieve leerkoffer vanTEO.© Robin Fasseur

Bedrijfsleven, provinciaal onderwijs, scholen en leerlingen verwelkomen de leerkoffers in PITO.© Robin Fasseur

Praktijk domineert

De leerkoffers en het leerplatform werden ontworpen door TEO. De scale-up ontwikkelde een leerplatform dat een digitale bibliotheek bevat vol met technisch lesmateriaal. TEO draait de klassieke didactiek om: leerdoelen worden eerst omgezet in praktijkoefeningen en nadien wordt de bijbehorende theorie ter ondersteuning toegevoegd. De leerlingen kunnen de praktijkoefeningen vervolgens zelf uitvoeren op de interactieve leerkoffers. Zo leren ze niet alleen theorie, maar verwerven ze ook praktijkvaardigheden.

“De contentcreatie voor het leerplatform gebeurt zowel door TEO, de bedrijven als het onderwijs. Het leerplatform bevat dus up-to-date leermateriaal dat overal en voor iedereen beschikbaar is. Door de input van zowel de bedrijven als het onderwijs sluit de inhoud perfect aan op de behoeften van de arbeidsmarkt”, verduidelijkt Bien Vanderstappen, CEO van TEO.

Ook Daniëlle Segers, directeur van PITO Stabroek: “Het nieuwe leermateriaal biedt aan onze leerlingen een verrijkende leerervaring. Het vergroot de betrokkenheid en maakt het leerproces boeiender.”

Xander Van Laeken en Lore Slegers zijn leerlingen van het vijfde jaar elektromechanica en gebruiken de koffers al in de klas. “Je kan werken op je eigen tempo en als het nodig is, kan je onmiddellijk de theorie oproepen. Wanneer je in een opdracht een fout maakt, leidt TEO je direct naar dat probleem. Dat is tijdwinst en zo leer je direct van je fouten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners