Luister naar

Verkoop van smartphones daalt wereldwijd

Nieuws
De tekenen waren er al een tijdje, maar nu is het officieel: de wereld is een beetje smartphonemoe. In het laatste kwartaal van 2017 is de verkoop van mobiele telefoons gedaald. Dat is voor de eerste keer in veertien jaar, meldt de Amerikaanse marktvorser Gartner.
Peter van Ammelrooy redactie vk
vrijdag 23 februari 2018 om 03:00

Amsterdam

Er werden in de drie maanden voorafgaand aan de jaarwisseling 407 miljoen telefoons verkocht. Dat waren er een jaar eerder nog 432 miljoen, een daling van 5,6 procent.

Dat ze magere jaren beleven kon de mobieltjesfabrikanten niet zijn ontgaan. De groei in percentages wordt al enkele jaren uitgedrukt in een enkel in plaats van in een dubbel cijfer. In 2011 bijvoorbeeld nam de verkoop toe met bijna 50 procent. Dat was krap vier jaar nadat Apple de iPhone had geïntroduceerd – het toestel dat door de meesten wordt gezien als het apparaat waarmee de smartphone­revolutie begon.

Gartner wijst een aantal oorzaken aan voor de dalende afzet. ‘Mensen die hun smartphone willen vervangen, wachten langer op betere modellen’, zegt analist Anshul Gupta. Datzelfde verschijnsel doet zich voor onder consumenten die nog een eenvoudige mobiele telefoon hebben en lonken naar een volwaardige smartphone. Ze vinden de nieuwe ultragoedkope modellen niet bijzonder genoeg om daarvoor afscheid te nemen van hun huidige toestel. Iedereen wil een beter scherm, een betere camera en een toestel geschikt voor snellere netwerken, maar de nieuwe uitvoeringen voldoen niet aan de hooggespannen verwachtingen.

topmodellen

Niets illustreert dat beter dan de toestand bij de twee fabrikanten die al jaren de markt overheersen. Samsung zag de consument niet als een blok vallen voor de S8 en S8+, de nieuwe topmodellen die het vorig jaar april introduceerde. Er werden er in de eerste maand vijf miljoen van verkocht, pochten de Zuid-Koreanen, ‘het hoogste aantal ooit’. Daar plaatste de website Apple-Insider vraagtekens bij: van de voorganger S7 zouden zeven tot negen miljoen stuks zijn weggezet in de eerste maand na de introductie en van de S4, die in 2013 verscheen tien miljoen.

Samsungs grootste rivaal, Apple, lijkt het niet veel beter te doen met zijn jongste kroonjuweel. Hoe het precies loopt met de iPhone X sinds het toestel in de winkel ligt – afgelopen november – weet niemand. Specifieke verkoopcijfers voor alle nieuwe modellen gaf topman Tim Cook niet. bij de onthulling van de jongste kwartaalcijfers. Maar analisten vangen signalen op van toeleveranciers dat Apple minder onderdelen bestelt voor zijn vlaggenschip. Het bedrijf dat de oledschermpjes levert voor de ­iPhone X kan er in dit lopende kwartaal maar twintig miljoen kwijt aan Apple, in plaats van de vijftig miljoen die aanvankelijk waren voorzien. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ingrid Thijssen van VNO-NCW

Botsende visies op toekomst van industrie

Het klimaatbeleid voor de industrie gaat uiteindelijk om de vraag welke bedrijven Nederland voor de toekomst wil behouden. Werkgevers en de milieubeweging zijn het erover eens dat dit de kern van de zaak is, zo werd woensdag duidelijk tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer.

Het kantoor van het Nederlands Dagblad in Amersfoort.

Ruim 3,5 ton winst voor uitgever Nederlands Dagblad: 'Meer abonnees en inkomsten uit advertenties'

Nedag Uitgevers, het bedrijf achter het Nederlands Dagblad en magazine De Nieuwe Koers, heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van ruim 360.000 euro. De winst ligt flink hoger dan in 2022.

Mensen vroegen meteen naar ‘die auto van 79.800 renminbi’, vertelt een BYD-verkoper.

Stormloop op e-auto's in Peking. Vagen Chinezen de Europese auto-industrie weg?

De verkopers van automerk BYD konden vorige maand hun ogen niet geloven. De fabrikant van elektrische auto’s had net grote prijsdalingen aangekondigd, bij drie modellen zelfs tot onder de 80.000 yuan (10.000 euro).

Van alle blikjes met statiegeld werd 65 procent ingeleverd.

Toezichthouder wil 50 cent statiegeld op flesjes zodat meer mensen ze inleveren

De toezichthouder van het statiegeldsysteem wil dat er vanaf volgend jaar 50 cent statiegeld wordt geheven op plastic flessen. Dit moet ertoe leiden dat consumenten meer lege flesjes inleveren.

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.

Mede-eigenaar Christiaan Kraan bezig met een klavecimbel voor een muziekschool in IJsland.

In de luwte van het grote geld zingen de klavecimbels van Amir en Kraan een fijnbesnaard protest

Amsterdam floreerde dankzij de diversiteit aan kleine bedrijfjes. Nu is er amper plaats voor ze. Na hun gedwongen vertrek uit de Havenstraat vonden klavecimbelbouwers Amir en Kraan met enig geluk nog werkruimte in de stad.