Direct naar artikelinhoud
wielrennen

Omloop Het Nieuwsblad schrapt bloemenmeisjes, vrouwenkoers krijgt meer aandacht

Als Greg Van Avermaet, net als vorig jaar, ook vandaag weer op het podium staat, zal het zonder de missen zijn.Beeld BELGA

De winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad krijgt vandaag geen bloemen en kussen meer van een bloemenmeisje. In navolging van andere sportwedstrijden doet ook organisator Flanders Classics het zonder podiummissen.

Maya Leye zal deze namiddag wel nog op het podium in Ninove te zien zijn, maar in tegenstelling tot vorige jaren zal ze de winnaar van de koers geen zoenen en bloemen meer geven. Leye is voortaan 'master of ceremony' van een podiumceremonie die 'in een moderner, strakker jasje' gegoten wordt. Ook bij de andere wedstrijden van organisator Flanders Classics, waaronder de Ronde van Vlaanderen en Gent-Wevelgem, zul je voortaan geen podiummissen meer zien.

Flanders Classics volgt daarmee het voorbeeld van een resem sportwedstrijden die eerder al soortgelijke beslissingen namen. De Australische Tour Down Under schafte de bloemenmeisjes vorig jaar af, en kreeg enkele maanden later het gezelschap van de Vuelta. In de Spaanse rittenwedstrijden staan er nog wel dames op het podium om bloemen af te geven, maar kussen doen ze niet meer. Eind vorig jaar werden ook al de pitspoezen geschrapt in de Formule 1 en vorige maand nog besliste de dartsbond dat de spelers niet langer door walk on-girls naar het dartsbord begeleid zullen worden.

Een terechte ingreep anno 2018, waar vrouwen meer dan ooit een gelijke behandeling vragen, of een overtrokken reactie op alle #MeToo-schandalen? Podiummissen gaven bij vorige discussies over hun job steeds aan dat ze dit met plezier deden en dat er niets vrouwonvriendelijk aan was. "Ik heb het altijd heel graag gedaan in het verleden en zag mezelf nooit als lustobject", zei Maya Leye gisteren op Radio 2. "Het is een nieuw tijdperk en ik kijk uit naar mijn nieuwe rol."

'Het is een nieuw tijdperk en ik kijk uit naar mijn nieuwe rol'
Maya Leye (op Radio 2)

Met #MeToo heeft de verandering volgens Flanders Classics niets te maken, maar wel met een andere tijdsgeest. Ook bij de E3-Prijs zijn ze daar niet ongevoelig voor, hoewel de organisatie vorig jaar nog de missen verdedigde. "Deze discussie staat volgende week op de agenda bij ons", zegt Marc Claerhout. "Je ziet het in de Formule 1, in Australië... Er is nog niets beslist, maar we willen het toch eens samen bespreken." Andere organisatoren, zoals die van Kuurne-Brussel-Kuurne dat zondag gereden wordt, houden wel nog vast aan de bloemen en kussen. Net zoals Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, die de beslissing van Flanders Classic als een vorm van 'betutteling' kapittelde.

Nochtans is dit gewoon een voorbeeld van hoe de tijdgeest verandert, zegt Magda De Meyer, de voorzitter van de Vrouwenraad. "Als men vroeger discussieerde over vrouwen die in bikini paradeerden op het Autosalon, vroeg men zich af waarom die weg moesten. Nu vindt iedereen het maar normaal dat de dames daar normaal gekleed zijn." Het afschaffen van de bloemenmeisjes vindt De Meyer daarom een mooi, zij het vooral symbolisch gebaar. "Vrouwen zijn meer dan een bloemstuk. Men drukt zo uit dat ze vrouwen niet langer in een ondergeschikte, aangevende rol willen plaatsen. Het toont dat we in de goede richting evolueren."

Het afschaffen van de bloemenmeisjes past in een grotere hervorming van de podiumceremonie door Flanders Classics. De winnares van de vrouwenwedstrijd zal voortaan ook meer aandacht krijgen: haar huldiging vindt plaats vlak voor die van de mannen.