Vrije tijd

Wat te doen op een zomerse Hemelvaartsdag?

De triënnale Beaufort aan zee trekt voor deze editie ook landinwaarts.© Fred Debrock

Heeft u een vrije dag of zelfs een verlengd weekend in het vooruitzicht? Het wordt de komende dagen tijd om zonnecrème boven te halen. Het Hemelvaartsweekend wordt warm en zonnig. We selecteerden enkele boeiende plekken waar u volop zon kan meepikken.

Frederic Eelbode

1. Beelden in openlucht

© Katrijn Van Giel

Als u op 1 mei voor een gesloten deur stond – onze excuses daarvoor – dan krijgt u nu een nieuwe kans om Middelheim te bezoeken. In het Antwerpse openluchtmuseum heeft een stoet aan beelden zijn vertrouwde plaats verlaten. Na een grondige renovatie daagt het museum u uit tot een nieuwe ontdekkingstocht. Ook het parklandschap, het natuurlijke erfgoed aan de rand van de stad, vroeg om een opwaardering. Grote delen zijn onthard, vergroend en klimaatrobuuster gemaakt. Lees meer.

2. Multicultureel swingen

Op Sfinks Mundial ontdekt u donderdag op en naast de podia de beste muziek met invloeden uit alle hoeken van de wereld. Op dit gratis festival in Boechout, bij Antwerpen, staan ook kleurige foodtrucks waar u kunt proeven van eten uit alle continenten. Er is ook een festivalmarkt en de kinderen kunnen zich uitleven in het kinderdorp.

3. Adellijk tuinieren

© Alexander Meeus

Na een grondige restauratie heeft het Kasteel van Gaasbeek een nieuw parcours uitgestippeld langs de gedecoreerde stijlkamers. Het zoomt in op het verhaal van de laatste eigenares, markiezin Marie Arconati Visconti, en kleurrijke figuren uit haar familie en netwerk. Sinds 1 mei kan u ook de kasteeltuin bezoeken. Met kennis en passie bouwde het Agentschap voor Natuur en Bos een tuin naar het voorbeeld van kasteeltuinen uit de achttiende en negentiende eeuw. Lees meer.

4. Toppers op trapeze

Internationale topartiesten, grote namen uit eigen land en jong talent jongleren in Leuven met acrobatie, muziek, pret en plezier op het circusfestival Cirkl. In het midden van de stad staat een grote circustent en ook op andere, unieke locaties kan u van vernieuwende acts genieten. De Velodroomsite vormt het middelpunt van het festival. Van vrijdag tot en met zondag.

5. Kunst snoepen aan zee

© Fred Debrock

De triënnale Beaufort aan zee is er opnieuw. Tijdens de achtste editie kunt u opvallende en memorabele kunstwerken ontdekken langs onze 67 kilometer lange kustlijn. Beaufort trekt voor deze editie ook landinwaarts, met controversiële rotondekunst, een spiegelende silo aan de Franse grens of een meteoriet die op de Oostendse linkeroever is geland. Lees meer.

6. Proeven in de Koekenstad

Het gastronomische hoogtepunt van ’t Stad is Antwerpen Proeft. Op het meerdaagse festival kan u zich laten verrassen door toprestaurants, sterrenchefs, opkomend keukentalent en bekende tv-koks voor een culinaire ontdekkingsreis. U kunt ook deelnemen aan kookdemonstraties en workshops, allemaal met uitzicht op de Schelde. Van donderdag tot en met zondag.

7. Proeven in de Arteveldestad

Met Gent Smaakt probeert de Oost-Vlaamse provinciehoofdstad zijn Antwerpse rivaal naar de kroon te steken als ‘grootste openluchtrestaurant’ van Vlaanderen. In het stadscentrum zijn er 65 culinaire stands en ook hier kan u deelnemen aan workshops. Voor kinderen en jongeren zijn er speciale activiteiten. Van woensdag tot en met zondag.

8. Hedendaagse kunst in Brugge

De vierde triënnale van Brugge palmt de uithoeken en vergeten plekken van de stad in. Een silo, een houten toren, een gemeenschapstuin, een schommel in een nauwe tunnel: de grootschalige installaties zijn vindingrijk. U leert een meer hedendaagse kant van Brugge kennen en het kunstparcours biedt stof tot nadenken over de leefbaarheid van een werelderfgoedstad. Lees meer.

9. Musea voor nachtraven

Heeft u al in het donker door een museum gedwaald? De Diestse musea blijven op Hemelvaartsdag, of eerder hemelvaartsnacht, gratis open voor het publiek. In het Museum voor Religieuze Kunst kan u een concert bij kaarslicht bijwonen en een para neemt u mee op sleeptouw in de citadel. Toch liever overdag op weg? Van 8 tot 18 uur kan u kuieren op de antiek- en brocantemarkt in het begijnhof.

10. Verpozen in Brusselse parken

In Brussel heet een zomerbar ‘guinguette’. Het gewest richt er dit jaar zeven in, vier daarvan zijn al open: Fabiola in het Koning Boudewijnpark, André in het Park van Laken, Henri in het Georges Henripark en Vincent in het Goede-Herderpark in Evere. De uitbaters werken zo veel mogelijk met lokale en biologische producten. U kunt er ook meer beleven dan eten en drinken, denk aan miniconcerten, yoga en repaircafés.