Wielrennen

Vluchters zetten sprinters een hak in Giro: Benjamin Thomas bezorgt Cofidis eerste zege

© REUTERS

Geen sprinter, maar wel vluchter Benjamin Thomas heeft de vijfde rit in de Giro gewonnen. Op 80 km van de aankomst ging hij er met drie metgezellen vandoor. Het peloton kon het gat op de vier net niet meer dichten.

mcm, blg

Benjamin Thomas heeft woensdagmiddag de vijfde etappe in Ronde van Italië gewonnen. De 28-jarige Fransman van Cofidis haalde het in een sprint met vier na 178 kilometer tussen Genoa en Lucca. De Deen Michael Valgren (EF Education-EasyPost) en de Italiaan Andrea Pietrobon (Polti Kometa) vervolledigden het podium. Voor Cofidis is het de eerste zege van het seizoen.

Op dik 77 km van de finish reden Thomas, Valgren, Pietrobon en Enzo Paleni moeiteloos weg. Ze kregen anderhalve minuut voorsprong cadeau, maar meer mocht niet van Lidl-Trek, Soudal Quick-Step en Alpecin-Deceuninck. Op 20 kilometer van de finish hadden de vier nog een voorsprong van één minuut, en leek de rit voor de derde keer op een rij uit te zullen draaien op een massaspurt. Maar het jagende peloton kwam uiteindelijk net te laat. Milan won de sprint om de vijfde plek, voor Caleb Ewan en Phil Bauhaus.

De Sloveen Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), die zondag in de tweede rit op de eerste aankomst bergop in Santuario di Oropa meteen zijn duivels ontbond, blijft leider. De zesde rit voert de renners morgen/donderdag langs verschillende gravelwegen van Viareggio naar Rapolano terme.