© EPA-EFE

Actie tegen “onderdrukking” van Belgische politie tegen Koerdische media

Meer dan vijftig mensen zijn zaterdagnamiddag bijeengekomen op het Poelaertplein in Brussel om te protesteren tegen het optreden van de Belgische politie bij de Koerdische nieuwszenders Sterk TV en Medya News TV. Dat blijkt uit cijfers van de politie. Volgens de demonstranten kadert de politie-inval in “een poging om de persvrijheid te onderdrukken”.

blg

Maandagavond zijn bij de Koerdische media Sterk TV en Medya News in Denderleeuw huiszoekingen gehouden. Die kaderden in een EOB (Europees onderzoeksbevel) dat uitging van de Franse justitie. Volgens het federaal parket werd gezocht naar mogelijke bewijzen van financiering van terrorisme. Bij de operatie werden deuren geforceerd en zijn technisch materieel en computers in beslag genomen.

“Terwijl het Koerdische volk vecht voor zijn vrijheid, spelen de Koerdische media een essentiële rol om ervoor te zorgen dat de stem van het Koerdische volk gehoord wordt door de internationale gemeenschap”, klinkt het bij de Raad van Koerdische Gemeenschappen in België, die de actie organiseerde. Sterk TV en Medya News zijn “de stem van onderdrukte volkeren geworden en worden zeer gewaardeerd door de bevolking van Koerdistan. Daarom oefent de Turkse staat, onder leiding van (president Recep Tayyip) Erdogan, druk uit op Europese democratieën om de Koerdische media het zwijgen op te leggen.”

“Deze huiszoekingen zijn een poging om de persvrijheid te onderdrukken. Dit is een ernstige klap voor zowel de Koerdische media als voor alle journalisten”, aldus de raad nog.

In een verklaring beschrijven de twee Koerdische media de politieoperatie als een “illegale en ondemocratische” aanval. “Tegenover alle vormen van onderdrukking zal onze pen blijven schrijven en onze camera de waarheid blijven filmen”, concludeerden Sterk TV en Medya News.

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER