Archiefbeeld gevangenis.

Gevangenisstaking grotendeels afgelopen: "Als gesprekken niets opleveren, hernemen we onze acties"

De algemene staking tegen de overbevolking in de gevangenissen is grotendeels afgelopen. De leden van de socialistische en liberale vakbond gaan weer aan het werk in afwachting van nieuw overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD), laten ze weten. De christelijke vakbond staakt voorlopig nog tot dinsdagavond 22 uur.

De vakbonden voeren al wekenlang actie tegen de overbevolking en het personeelstekort. Ze kanten zich ook tegen de opvordering van personeel vanaf de eerste dag, in het kader van de minimale dienstverlening. De vakbonden voerden afwisselend in telkens andere gevangenissen actie. Het was de eerste keer dat er voor onbepaalde duur werd gestaakt. 

Maar de algemene stakingen zijn voorlopig grotendeels afgelopen. Dat zegt Eddy De Smedt van de liberale vakbond VSOA. "De collega's ACOD en onze vakbond houden er voorlopig mee op. Dat initiatief hebben we zelf genomen. Maar we hebben nog geen akkoord bereikt. Tot op heden hebben we nog geen enkele positieve reactie ontvangen vanuit de overheid."

De situatie op het terrein is nog niet verbeterd, zegt De Smedt. "We zitten nog steeds met 12.000 gedetineerden. Ook wat het personeelstekort betreft is er nog geen vooruitgang geboekt: we zitten met enorme tekorten."

Nieuw overleg

Met een pauze in de algemene staking, hopen de vakbonden het overleg met minister van Justitie Paul Van Tigchelt weer op gang te trekken. "We willen met de minister rond de tafel zitten en bekijken welke oplossingen hij wil bieden. De onderhandelingen zouden doorgaan op 7 mei."

De vakbonden houden echter wel nog een stok achter de deur. "Als de gesprekken niets opleveren, hernemen we onze acties", klinkt het.

"We zullen in dat geval een nieuwe stakingsaanzegging indienen en opnieuw acties organiseren, op provinciaal niveau om zoveel mogelijk druk op de ketel houden. De voorbije acties hebben we ook in het voordeel van onze gedetineerden gevoerd, hun basisrechten worden immers nog steeds geschonden", aldus De Smedt.

13 mei gevangenisstaking Vlaams-Brabant

De socialistische vakbond ACOD heeft wel al een nieuwe stakingsaanzegging ingediend. Daardoor kan er vanaf maandag 13 mei mogelijk weer gestaakt worden in de gevangenissen in Vlaams-Brabant, zo heeft de vakbond medegedeeld. 

"Voorlopig voorzien we een staking van 48 uur", zegt Robby De Kaey, federaal secretaris van ACOD. De acties zullen dan plaatsvinden in de centrale gevangenis en de hulpgevangenis van Leuven. Of de Brusselse inrichtingen - Vorst, Sint-Gillis en Haren - zich aansluiten, is nog niet duidelijk. 

ACOD bevestigt, net zoals VSOA, dat er voorlopig een einde komt aan de cipiersstaking van onbepaalde duur. Maar dat betekent dus niet dat de acties zijn stopgezet. 

Federale solidariteitsactie

Volgende week woensdag vindt om 11 uur een federale solidariteitsactie plaats aan de Financietoren in Brussel, waar ook een delegatie zal zijn van de gevangenisvakbonden. Om het personeel de mogelijkheid te geven daaraan deel te nemen, kunnen er 24 urenstakingen plaatsvinden vanaf dinsdagavond 22 uur.

Mogelijk wordt de staking nog afgeblazen, afhankelijk van het verloop van het overleg met de Justitieminister. "Hoop doet leven, maar we verwachten weinig van dat overleg", zegt De Kaey. "We voeren nu al even actie en moeten vaststellen dat Van Tigchelt vooral bezig is met zijn verkiezingscampagne. Hij pakt in een campagnefilmpje zelfs uit met het grote aantal gedetineerden", betreurt de vakbondsman.

Meest gelezen