GvA-cartoonist Quirit (65) krijgt Gulden Tripel van Westmalle

De Gulden Tripel, een trofee die het Davidsfonds van Westmalle en Oostmalle jaarlijks uitreikt, gaat naar GvA-huiscartoonist Quirit, het pseudoniem van Jean-Marie Mathues (65).

Jan Vorsselmans

Al sinds 1990 huldigt de plaatselijke DF-afdeling telkens graag een persoon of een vereniging die de naam en de faam van Malle tot ver buiten de gemeentegrenzen uitdraagt. Vorig jaar ging de trofee naar de jonge tafeltenniskampioen Laurens Devos.

En nu valt Jean-Marie Mathues die eer te beurt. Hij werd in 1953 in Tienen geboren, maar woont met zijn vrouw Sabine Heinze al dertien jaar in Oostmalle. “Het is hier heel rustig. Als ik de deur van mijn huis dichttrek, bevind ik mij midden in een pastoraal weidelandschap. Zalig.”

© rr

Quirit ontvangt ons in zijn tekenatelier, gelegen in de achtertuin van zijn woning. Daar kan hij ongestoord werken aan zijn tekeningen. “De krant stuurt mij dagelijks de hoofdpunten van het nieuws door. Daaruit put ik inspiratie voor mijn cartoons. Ik maak eerst tekeningen op papier. Die scan ik daarna in op mijn computer. Dat gebeurt in lagen: eerst de achtergrond, daarna de figuurtjes. Het inkleuren gebeurt via fotoshop”, verklapt hij zijn werkwijze.

De schuilnaam Quirit komt van het bekende kaasmerk La Vache Qui Rit. “Omdat het de bedoeling is dat mijn cartoons een glimlach ontlokken, koos ik al van in mijn studententijd voor dit pseudoniem”, legt Jean-Marie uit. Hij is van opleiding technicus scheikunde, maar studeerde ook aan de kunstschool Sint-Lukas en aan het RITCS in Brussel.

© rr

Momenteel werkt hij vooral voor Gazet van Antwerpen en voor bladen in Nederland en Duitsland. “Ik ben een vaste waarde in het cartoonlandschap, maar dat is ooit anders geweest. In het begin van mijn carrière, die in 1976 startte bij het weekblad Knack, moest ik echt ‘leuren’ met mijn tekeningen. Ik heb ook bij de zeemacht en bij de luchtmacht gewerkt. En in periodes toen het minder goed ging, oefende ik het beroep van verkoper uit. Bij een Brits bedrijf schopte ik het zelfs tot sales manager. Mijn baas was een oom van wijlen prinses Diana. Zodra ik genoeg geld had verdiend, keerde ik terug naar mijn oude liefde: het tekenen van cartoons”, vertelt de Gulden Tripel-laureaat 2018.

© rr

Quirit houdt goede herinneringen over aan de eerste helft van de jaren 80, toen hij cartoons leverde aan het satirische blad De Zwijger van wijlen Johan Anthierens. “Ik had als collega’s de schrijvers Tom Lanoye en Herman Brusselmans en de tekenaars Zak en Pirana. We genoten van een grote vrijheid: alles was mogelijk.”

Zijn medewerking aan Gazet van Antwerpen dateert van 2003. “Ik houd daarbij steeds mijn doelpubliek voor ogen. Ik ga graag naar de krantenwinkel in mijn dorp, want dáár ontmoet ik de lezers voor wie ik teken.”

Quirit publiceerde ook in Zie Magazine en P-Magazine, De Volkskrant in Nederland, de Neue Revue in Duitsland, Punch in Engeland, Quo in Frankrijk… In totaal gaat het om zowat zevenduizend tekeningen in een 70-tal kranten en tijdschriften in de al genoemde landen plus Polen, Hongarije, de Verenigde Staten en noem maar op. “In Amerika werden mijn tekeningen zelfs gebruikt op condoomverpakkingen”, lacht de Oostmallenaar.

© rr

Heel wat van zijn tekeningen werden gebundeld in boekvorm, zoals onlangs nog “Een veeg uit de pen!” (2017). Die bundels verschenen bij uitgeverijen als Van Halewyck (België), Achterbahn Verlag (Duitsland), Glénat (Frankrijk) en NobleWorks (VSA).

“De cartoons van Quirit zijn soms grensverleggend, vaak grensoverschrijdend, maar altijd grenzeloos grappig”, lezen we op de achterflap van zijn recentste publicatie. Een ander kenmerk is de eenvoud die zijn tekeningen uitstralen: de klare lijn en menselijke figuren die niet bepaald mooi te noemen zijn. “Iedere tekenaar laat zich bewust of onbewust inspireren door anderen. Mijn grote voorbeelden zijn: Don Martin van Mad Magazine, Reiser van Harakiri en Harry Larson die in tal van Amerikaanse bladen publiceerde.”

Hoewel 65 jaar geworden, denkt Jean-Marie nog niet aan ophouden. “Ik teken nog altijd graag, wat niet wegneemt dat ik ook hobby’s heb zoals reizen en met de moto rijden. Ik ben ook trots op mijn jongste dochter Paulien, winnares van de liedjeswedstrijd The Voice in 2013. Bovendien geniet ik graag, na het werk, van een Westmalse trappist. Het feit dat ik nu door het Davidsfonds wordt gelauwerd, verheugt mij zeer. Het bewijst dat mijn werk door de plaatselijke bevolking wordt gewaardeerd.”

De uitreiking van de Gulden Tripel vindt vrijdag 14 december om 20.30u plaats tijdens een praatcafé in Gemeenschapscentrum Alice Forceville, Sint-Jozeflei 26 in Westmalle. Diverse gasten belichten er de persoonlijkheid van de laureaat. De toegang is gratis.

Bekijk hier de GVA-cartoons van Quirit