Direct naar artikelinhoud
Gent

Overpoort-cafés werken politie tegen: "Als we binnenkomen, draaien ze 'Sound of Da Police'"

De politie op patrouille in de Overpoort.Beeld Wannes Nimmegeers

De Gentse politie verwijt cafébazen niet mee te werken om vechtpartijen en drugsdealers in de Overpoortstraat aan te pakken. Korpschef Filip Rasschaert zegt dat buitenwippers de dj verwittigen als er politie in burger het café binnenkomt. Gents burgemeester Daniël Termont (sp.a) erkent dat de Overpoort een "verschrikkelijk probleem" is. 

Verschillende studenten werden onlangs aangevallen in de uitgaansbuurt. In de nasleep daarvan doken nog andere getuigenissen op van studenten die agressief waren toegetakeld. Termont geeft toe dat de Overpoort "een verschrikkelijk probleem" is. "Het is dé straat van studenten, maar we zien dat er meer en meer mensen komen die geen student zijn en drugs verhandelen, stelen en agressief zijn. Het is niet eenvoudig om die eruit te krijgen: als feiten worden gemeld, zijn de daders vaak al weg", reageerde Termont in de gemeenteraad, waarover Het Nieuwsblad bericht.

DM Zapt

Krijg gratis nieuws uit Gent via WhatsApp

1. Voeg De Morgen toe aan uw contacten, met het nummer 0474 74 10 25

2. Open WhatsApp en stuur ons het bericht GENT AAN

3. Klaar! U ontvangt nu het laatste nieuws uit Gent.

Hoe werkt het precies?

Of het klopt dat het vaak om eenzelfde groep jongeren met een migratieachtergrond gaat, zoals sommige studenten suggereren, kan de politie voorlopig niet bevestigen. De Gentse burgemeester riep wel nog eens op om alle incidenten te melden. "De politie doet heel wat werk in de Overpoort: er worden veel mensen ingezet en uren werk verzet."

Want hoewel het aantal meldingen van geweldplegingen in de Overpoort lager ligt dan vorige jaren, betekent dat nog niet dat er effectief minder incidenten zijn. Ook de politie roept daarom op om meteen aangifte te doen als er iets gebeurt. 

Korpschef: "Dj's waarschuwen voor politie in Gentse Overpoort"

De korpschef van de Gentse politie Filip Rasschaert zegt dat het moeilijk is om de drugsdealers en vechtpartijen in de Overpoort aan te pakken als cafébazen niet meewerken. "Zo verwittigen buitenwippers de dj als er politie in burger het café binnenkomt. Dan wordt het liedje van 'Sound of de Police' gedraaid en is onze actie 'verbrand'," zegt Rasschaert. 

Tim Joiris, de voorzitter van Horeca Oost-Vlaanderen, vindt dat klinkklare onzin. Joiris heeft zelf enkele cafés in de Overpoort en zegt dat alle horeca-uitbaters mee werken met de politie. "Zij waren ook vragende partij voor de komst van camera's, maar het duurt altijd heel lang voor er iets gebeurt", zegt Joiris. "Veel cafés hebben ook geen buitenwipper meer omdat het onbetaalbaar is geworden."