Direct naar artikelinhoud
#MeToo

Ook turnster Simone Biles werd misbruikt door ploegarts: "Ik wil en zal de schaamte niet dragen"

Simone Biles tijdens de Spelen in Rio de Janeiro.Beeld ap

Viervoudig olympisch turnkampioen Simone Biles heeft bekendgemaakt dat zij tot de tientallen turnsters behoort die seksueel zijn misbruikt door de Amerikaanse ploegarts Larry Nassar. De 54-jarige arts is inmiddels door 130 vrouwen beschuldigd van misbruik. Vorige maand werd hij veroordeeld tot zestig jaar gevangenisstraf.

De Amerikaanse Biles, de beste turnster van de Zomerspelen van 2016 in Rio de Janeiro, sloot zich met haar bekendmaking aan bij drie andere olympisch turnkampioenen die eerder beschuldigingen over Nassar hadden geuit. De kleine (1,42 meter), explosieve Biles is 20 jaar en in de bloei van haar loopbaan. Ze hoopt mee te doen aan de Zomerspelen van Tokio, over twee jaar. Ze won in Rio vier van de zes gouden turnmedailles; op de balk bleek Sanne Wevers toen beter.

"Te lang heb ik me afgevraagd: was ik naïef? Was het mijn schuld?", schreef Biles in een verklaring. "Ik weet nu het antwoord op die vragen. Nee, nee, het was niet mijn schuld. Ik wil en zal de schaamte niet dragen die toebehoort aan Larry Nassar..."

'Speciale behandeling'

Biles maakte geen details bekend over het misbruik, maar refereerde wel aan de 'speciale behandeling' waarmee de teamarts de turnsters voorhield dat er niets mis was met zijn aanpak. "Dit gedrag is compleet onacceptabel, walgelijk en beledigend, helemaal omdat het werd begaan door iemand van wie werd gezegd dat ik hem moest vertrouwen", aldus Biles.

Sommige misbruikklachten tegen Nassar, die in 2015 werd ontslagen, zijn ruim twintig jaar oud. De sportarts is onder meer veroordeeld wegens het bezit van kinderporno. Naar verwachting zullen er nog meer strafzaken tegen hem volgen. De Amerikaanse turnbond heeft veel kritiek gekregen wegens de lakse omgang met de klachten over Nassar.

Volgens Biles moet er een diepgravend onderzoek komen naar de kwestie. "We moeten weten hoe dit zo lang heeft kunnen plaatsvinden en tegen zo veel van ons. We moeten ervoor zorgen dat dit nooit weer gebeurt."

'We moeten weten hoe dit zo lang heeft kunnen plaatsvinden en tegen zo veel van ons'
Simone Biles