Direct naar artikelinhoud
Kernenergie

Tommelein is formeel: "Kernuitstap is voor 2025"

De kernreactoren van Doel.Beeld anp

Bart Tommelein (Open Vld) is formeel: hij tekent geen energiepact waarin de kernuitstap in 2025 wordt losgelaten. De houding van N-VA noemt hij schizofreen.

In Abu Dhabi, in de Verenigde Arabische Emiraten, zit nog genoeg olie in de grond om elke nieuwe wolkenkrabber die er wordt neergepoot met goud te beleggen. En toch ontpoppen de sjeiks zich er tot de pausen van de energietransitie. Dat maakten ze de voorbije dagen nog eens duidelijk tijdens de jaarvergadering van het internationaal agentschap voor hernieuwbare energie Irena, dat zijn thuisbasis in het emiraat heeft.

Vlaams energieminister Bart Tommelein was erbij en onthoudt vooral wat een topman van Engie hem er zei: "Dat de wereld tegen 2050 zonder fossiele brandstoffen zal draaien, maar dat de transitie naar 100 procent hernieuwbare energie met gascentrales moet worden gerealiseerd. Dat is exact wat wij in ons energiepact nastreven."

Maar over dat energiepact zit het al een tijdje niet snor binnen de centrumrechtse coalitie. N-VA denkt dat de bevoorrading en betaalbaarheid slechts gegarandeerd is door het openhouden van twee kerncentrales tot 2035, vooral Open Vld wijst op het genomen engagement om in 2025 uit kernenergie te stappen.

Monitoring

Ondertussen lijken zich binnen de federale regering de contouren van een compromis af te tekenen. De kernuitstap zou op 2025 blijven, maar er zou een nauwkeurige monitoring komen van de vooruitgang van de transitie. Blijkt het onderweg mis te lopen, dan is er nog tijd tot 2021 om de beslissing over de kernuitstap bij te sturen. Die beslissing zou dus over de verkiezingen van 2019 getild kunnen worden. Maar voor Tommelein is dat helemaal geen aanpassing van het ontwerp van energiepact dat hij met drie andere energieministers opmaakte.

"Ik vraag mij af of al die mensen die grote verklaringen afleggen over wat er in het energiepact zou moeten staan, onze tekst wel gelezen hebben. Daarin staat al vanaf dag één dat er een regelmatige monitoring van de omslag komt en dat we zullen bijsturen als dat nodig is. En ik heb al eerder luid en duidelijk gesteld dat als er externe omstandigheden opduiken die de omslag tegen 2025 plots blijken te bemoeilijken, we natuurlijk niet gaan doen alsof onze neus bloedt. Ik ga het licht niet laten uitgaan, hé. Ik ben geen fetisjist. Maar ik geloof rotsvast dat we kunnen slagen, als we er nu vol voor gaan."

Bart Tommelein.Beeld Photo News

"En ik wil nog eens wijzen op het federale regeerakkoord waarin duidelijk staat dat de regering-Michel het engagement neemt om er te geraken tegen 2025. Als sommigen die monitoring nodig hebben om hun bocht te maken, is dat goed voor mij. Als men dat wil aangrijpen om de uitstap te laten mislukken, dan zal dat niet lukken."

Tommelein erkent wel dat de volgende regering de monitoring kan aanwenden om de plannen voor een uitstap terug te schroeven, maar voegt er meteen aan toe dat elke regering altijd beslissingen kan herroepen. "Deze regering zou dat ook kunnen, maar er is geen meerderheid voor. Dus ik vraag me af welke coalitie na 2019 de kernuitstap gaat terugdraaien, als aan alle voorwaarden om te slagen is voldaan."

'De N-VA die plots haar kar keert, ik vind dat schizofreen'
Bart Tommelein

Getrokken en gesleurd

De liberaal ergert zich openlijk aan de houding van coalitiepartner N-VA. "Ik kan u zeggen dat ik de jongste maanden getrokken en gesleurd heb om voor 2018 met een ontwerptekst te komen. Dat was een hele prestatie, want bij de andere niveaus was er blijkbaar geen haast. En op een moment dat de Walen en Brusselaars stemmen, is het de N-VA die plots haar kar keert. Ik vind dat schizofreen."

Tommelein wuift het argument weg dat het openhouden van twee kerncentrales tussen 2025 en 2035 jaarlijks 700 miljoen euro goedkoper zou zijn dan een volledige uitstap in 2025. "Weet je voor wie dat goedkoper is? Voor de producent, voor Engie. Niet voor de consument. Door geen duidelijke keuze te maken, dreigt het voor de consument net duurder te worden. Want als je kerncentrales openhoudt, knaag je aan de rendabiliteit van de noodzakelijke gascentrales en moet je die dus zwaarder ondersteunen."