Gheorghe Tibil en zijn vrouw Ghita waren onafscheidelijk. Vrijdagnacht werd een riooldeksel door de voorruit van hun vrachtwagen gekeild.© rr

Enkele dagen voor dodelijk voorval met riooldeksel op E42 deed andere chauffeur al aangifte van soortgelijk incident

Vijf jongeren uit Andenne, een stad in de provincie Namen, zijn opgepakt in het kader van het onderzoek naar de dood van een Roemeense vrachtwagenchauffeur vrijdagnacht. De man overleed nadat een riooldeksel vanop een brug op de snelweg gegooid werd op de E42 tussen Andenne en Héron. Enkele dagen voordien vond op diezelfde plaats ook al een soortgelijk incident plaats, meldt RTL.

jvh, wver, phu

Volgens de commerciële zender diende een vrachtwagenchauffeur klacht in nadat woensdag een riooldeksel naar beneden werd gegooid. De burgemeester bevestigt aan RTL dat in de buurt van de twee incidenten verschillende riooldeksels verdwenen zijn. Het is nog niet duidelijk of het voorval van woensdag gelinkt is aan het dodelijke incident van vrijdagnacht.

Zondagavond werden vijf mensen opgepakt naar aanleiding van die tweede zaak, meldt het parket van Namen. Het gaat om drie volwassenen en twee minderjarigen, volgens RTL zijn het vijf jongeren die “niet bekend zijn bij justitie”. De verdachten werden geïdentificeerd nadat een van hen zelf naar de politie van Andenne is gestapt om te getuigen. De vijf jongeren zijn allen afkomstig uit Andenne.

Het parket wil voorlopig geen verdere informatie kwijt, het blijft dus onduidelijk waarom het riooldeksel op de snelweg gegooid werd. Volgens Waalse media zouden de verdachten de feiten gepleegd hebben “na het nuttigen van lachgas”. Wie welke rol heeft gespeeld in het incident, moet verder onderzoek uitwijzen. Volgens RTL worden de verdachten maandagnamiddag met elkaar geconfronteerd, aangezien ze verschillende versies van de feiten opdiepen.

Het parket bevestigt wel dat het riooldeksel aan een touw was vastgemaakt, en dat de daders het deksel dus op die manier vanop de brug naar beneden lieten bengelen.

50-jarige Roemeen op slag dood

Bij het incident kwam een 50-jarige Roemeense vrachtwagenchauffeur om het leven, die samen met zijn vrouw in de vrachtwagen zat. Het riooldeksel doorboorde de voorruit van zijn vrachtwagen, de man was op slag dood.

Het parket heeft de zaak gekwalificeerd als moord. “Het gaat hier om een doelbewuste daad”, aldus parketmagistrate Régine Cornet. “Er is een onderzoeksrechter gevorderd die momenteel een aantal onderzoeksdaden heeft bevolen. Nogmaals: volgens de eerste vaststellingen gaat het hier om een bewuste aanslag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer