Luister naar

Wie geld kost, is straks vogelvrij

Nieuws
Filosoof Marcel Zuijderland vindt het ‘fanatisme’ van Downpride ‘niet fris’. Maar het is gewoon waar: abortus op downkinderen wordt in Nederland steeds meer een morele plicht.
Renate Lindeman woordvoerder van belangenorganisatie Do..
woensdag 18 oktober 2017 om 03:00

‘Gehandicapte kinderen kosten geld, dus ouders: aborteren en anders een boete. Zo nazi hadden we het nog niet gegeten.’ Met deze woorden hekelde Stefan Paas op Twitter een brief in de . De briefschrijver pleitte voor een beperking van keuzevrijheid van ouders om, ondanks prenatale diagnostiek, gehandicapte kinderen toch geboren te laten worden.

De NIP-test kan het gehele genoom analyseren van het ongeboren kind, maar Nederland kiest voor een doelgerichte aanpak. Dit betekent dat commerciële bedrijven, gezondheidsautoriteiten en beleidsmakers zich richten op het opsporen van specifieke genetische aandoeningen, terwijl de prenatale selectie van andere groepen verboden is.

Downsyndroom is het primaire doel van het nationale screeningsprogramma. Nederland is het eerste land ter wereld dat NIPT, ongevraagd, aan alle zwangere vrouwen aanbiedt.

duurste aandoening

Het is eenvoudig te zien waar de briefschrijver zijn ideeën vandaan haalt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam in 2013 met een ‘top 10 aandoeningen naar kosten’. Diverse kranten namen dat sindsdien over.

De tv-serie De laatste Downer van de EO deed ook een duit in het zakje en toonde het prijskaartje van iemand met het downsyndroom.

Een snelle Google-zoekopdracht laat echter de waarheid zien: downsyndroom maakt slechts een klein deel uit (8 procent) van de groep met ‘verstandelijke handicaps’.

Jaarlijks worden ruim twee keer zoveel kinderen geboren met foetaal alcoholsyndroom (FAS). Dit is ook een oorzaak van verstandelijke beperking en van andere problemen, als gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Over FAS of de preventie hiervan krijgen aanstaande ouders van hun zorgverlener niets te horen.

Ethici en beleidsmakers zeggen al jaren dat selectieve abortus een morele verplichting is. In het boek Kind, ziekte en ethiek van Heleen Dupuis schrijft M.T. Hilhorst, docent gezondheidsethiek aan de Erasmusuniversiteit, over ouders die geen prenatale diagnose willen: ‘Zij hebben hun kinderen de handicap ‘aangedaan’ door van handelen af te zien. (...) Moreel gezien kan dus rekenschap van hun keuze worden gevraagd.’

Meer recent schrijft filosoof Marcel Zuijderland dat vrouwen een ethische plicht tot abortus hebben bij een ernstig gebrek van de foetus. Hij is van mening dat downsyndroom een ernstige handicap is, die deze actie rechtvaardigt.

In een interview (ND Gulliver 6 oktober) beschuldigt hij Downpride van een ‘irrationeel betoog’: ‘Bij de aanbieding van het Zwartboek Downsyndroom aan de Tweede Kamer werd letterlijk gezegd dat NIPT een morele misdaad is tegen mensen met handicaps. Zo moet dat gesprek niet gevoerd worden.’

ongewenst

Opvallend, want eerder stelde Zuijderland zelf vast dat er aan abortus op downkinderen twee soorten leed vastzitten: dat van de vrouwen die deze keuze moesten maken én dat van de symboliek van verstoting en moord die aan abortus hangt. ‘Daarvan gaat een signaal uit naar bestaande kinderen met down, alsof hun bestaan ongewenst zou zijn. Dat is een relevant moreel gegeven.’

Het zwartboek bevat een reeks getuigenissen van gezinnen over hoe de focus van prenataal onderzoek op downsyndroom discrimineert en nadelig beïnvloedt.

haatzaaien

Als we dit niet de kop indrukken, is straks iedereen die economisch onrendabel is, vogelvrij. Zo’n brief in de NRC is geen mening, maar zaait haat. Hij roept op tot discriminatie en vervolging. Als een krant dergelijke haattaal publiceert, is het makkelijk te zien hoe dit kan escaleren. Dat is in het verleden vaker gebeurd.

Iedereen is vrij om een leven met een handicap te beoordelen, maar de overheid heeft de taak alle burgers te beschermen tegen dit soort haat. Door downsyndroom als (dure) ‘keuze’ neer te zetten, is de overheid nu echter ook aanstichter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

China hoeft niet namens Taiwan het woord te voeren. Dat kunnen we heel goed zelf

China bedankte in een VN-vergadering namens Taiwan voor het meeleven tijdens de recente aardbeving op het eiland. Op die bedankjes zit de vertegenwoordiger van Taiwan in Nederland, Hsin-Hsin Chen, niet te wachten.

Voedselbank in Rotterdam West Delfshaven. Vrijwilligers controleren de voorraden en laden de vrachtwagens.

Rotterdam, is er wel een plek onder de zon voor mensen die we kwetsbaar noemen?

Weer wordt het plan van stal gehaald om in Rotterdam mensen met hogere inkomens tussen minder draagkrachtigen te laten wonen. Het is al eerder mislukt. En het is onrechtvaardig, schrijft Gerlinde Robbertsen.

Omdat Iran nog altijd een handelspartner is van de EU, bestaat de indruk dat dat een rol speelt om de Iraanse Revolutionaire Garde niet op de Europese terreurlijst te zetten.

Gênante en bureaucratische vertoning bij Europese aanpak van Iraanse Revolutionaire Garde

In de Europese discussie over het aanpakken van de Iraanse Revolutionaire Garde voert volgens Freek Vergeer de koopmansgeest de boventoon. Met Iran valt geld te verdienen.

Het bezit van de auto zorgt in mijn geval voor een mildere houding: je kunt niet alle wereldproblemen in je eentje oplossen.

Van treinreiziger naar filerijder. Wat het bezit van een Volkswagen Up met mijn wereldbeeld doet

Lange tijd zei Carin Slotboom tegen autorijders: ‘wat geeft jou het recht om auto te rijden, terwijl je weet dat de invloed op de omgeving slecht is?’ Ze heeft nu ruim een half jaar zelf een auto en maakt de balans op.

Nederland neemt met zo'n 5000 militairen deel aan de NAVO-oefening Steadfast, waar in totaal 90.000 militairen uit 32 landen aan meedoen. Hier vindt een oversteek van de IJssel plaats.

Dienstplicht alleen voor jongeren? Stel de héle maatschappij in dienst van Defensie

Een oorlogseconomie klinkt eng, maar het gebrek aan zo’n economie is veel zorgelijker, betoogt militair Herwin Meerveld. Hij vindt dat je de dienstplicht veel breder moet zien.

NSC wil dat de overheid regelt dat werkgevers medewerkers aanspreken op welke dag ze naar kantoor komen, om zo de verkeersdrukte te spreiden.

Voorschriften, regels en wetten maken mensen en ondernemingen kapot, zegt Frank van den heuvel

Wanneer stopt de drang bij de overheid naar registratie, regels en controle? Ondernemers zijn volgens Frank van den Heuvel woest en wanhopig. Dit is de reden dat mensen klaar zijn met ‘Den Haag’.