Iconische website van Belgisch Staatsblad krijgt na 27 jaar make-over

De iconische lay-out met de blauwe achtergrond en de wolkjes uit de jaren 1990, is niet meer. Na 27 jaar is de website van het Belgisch Staatsblad gemoderniseerd en gebruiksvriendelijker gemaakt. "Voor sommigen was het pure nostalgie, maar voor de meesten is het een herinnering aan pure kafka", zegt minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD).

Sinds de lancering van de website op 3 juni 1997 bleven de lay-out en de structuur van de website hetzelfde. Hoewel de website dagelijks wordt geüpdatet met nieuwe publicaties, was die compleet gedateerd en allesbehalve gebruiksvriendelijk om opzoekingen te doen.

Het opzoeken en raadplegen van publicaties is nu eenvoudiger en efficiënter, ook het delen van zoekresultaten of URL's en het downloaden van publicaties is vereenvoudigd. Bovendien is de website voor het eerst aangepast aan mobiele apparaten.

Volgens Justitie sluit het design van de nieuwe website beter aan bij de lay-out van de website van de FOD-Justitie en Just-on-Web, de centrale digitale toegangspoort van Justitie.

Wat is het Belgisch Staatsblad?

Het Staatsblad is het officiële publicatieblad van de Belgische staat en is een onderdeel van de federale overheidsdienst Justitie.

Het speelt een cruciale rol in de rechtsstaat. Zo kunnen wetten, decreten, ordonnanties, koninklijke besluiten, oprichtingsakten en statutenwijzigingen pas in werking treden na een publicatie in het Belgisch Staatsblad.

Sinds 3 juni 1997 is het Belgisch Staatsblad online beschikbaar en vanaf 1 januari 2003 werd de papieren versie afgeschaft. Dagelijks consulteren onder meer burgers, overheidsinstellingen, de rechterlijke orde, journalisten en advocaten zo'n 700.000 pagina's van het Staatsblad. 

Uitbreiding van Staatsbladedities

Vanaf nu zijn ook alle Staatsbladedities vanaf 1960 online te raadplegen, tot voor kort was dat maar mogelijk voor edities vanaf 1997. In een volgende fase worden de edities vanaf 1939 toegevoegd, in samenwerking met de KU Leuven. 

Ook de Justel-databank, een aparte tab van de website van het Staatsblad met de Belgische wetgeving, is fors uitgebreid. Sinds vandaag zijn daar de complete wetboeken terug te vinden en kunnen wijzigingen in de wetgeving snel opgevolgd worden.

“Wanneer een nieuwe wet wordt toegevoegd of geamendeerd kun je enkele dagen later al het aangepaste wetboek raadplegen met de nieuwe wijzigingen”, zegt Klaas Chielens, IT-consultant van de FOD-Justitie.

Pure nostalgie?

"Voor sommigen is het pure nostalgie, voor de meesten is het een herinnering aan pure kafka", zegt Van Tighelt over de oude website van het Staatsblad. "Het was een van de minst gebruiksvriendelijke overheidswebsites. Ongetwijfeld hebben talloze mensen er de voorbij decennia op gevloekt, gelukkig is dat nu verleden tijd."

"Veel magistraten lezen het Staatsblad elke ochtend als eerste, nog voor ze de krant lezen", zegt Van Tigchelt. "Op het kabinet hebben wij zelfs een WhatsAppgroepje waarin de belangrijkste publicaties worden gedeeld met de adviseurs."

Meest gelezen