Direct naar artikelinhoud
Rusland

Gambia? Montenegro? Het Russische tsarenrijk moet herrijzen, maar het lukt maar niet om een plek te vinden

Zo moet het hart van het nieuwe tsarenrijk er uit gaan zien.Beeld Romanov Empire Website

Tsaar Nicolaas III zit al klaar voor de troonsbestijging, maar het lukt Anton Bakov, de leider van de Monarchistische Partij van Rusland, niet om een stuk land te vinden waar hij tsarenrijk kan doen herleven. De Russische zakenman en voormalig parlementariër struint de halve wereld af om gegadigden te vinden voor de bouw van een hypermoderne stad die het hart van het nieuwe rijk moet vormen.

Afgelopen week meldde Bakov trots tegenover de Russische pers dat hij uit naam van het Romanov-rijk een overeenkomst had getekend met de regering van Gambia. Daar moet een aantal kunstmatige eilandjes worden aangelegd waarop Sint Nicolaas moet verrijzen, een 'smart city' vernoemd naar de in 1918 geëxecuteerde tsaar Nicolaas II.

Een mijlpaal volgens Bakov, want het was voor het eerst dat een echt land daarmee het door hem uitgeroepen Romanov-rijk erkende. Maar al snel liet Gambia weten dat het van het project afzag omdat het Romanov-rijk geen echte staat was. Bovendien twijfelde de regering aan de financiële haalbaarheid van het project, dat een aantal futuristische wolkenkrabbers en appartementencomplexen voor toeristen moest omvatten.

Het was al de zoveelste keer dat Bakov zijn neus stootte. Eerder probeerde hij het eilandstaatje Kiribati in de Stille Zuidzee over te halen drie onbewoonde eilandjes over te dragen voor de heroprichting van het Russische tsarenrijk. Volgens Bakov had zijn project de steun van veel Russen die het niet eens zijn met het bewind van president Poetin. Maar Kiribati wees het plan af. Ook Montenegro bleek geen belangstelling te hebben voor zijn Romanov-staatje.

Volgens Bakov had zijn project de steun van veel Russen die het niet eens zijn met het bewind van president Poetin

Het liefst zou Bakov het tsarenrijk  doen herrijzen in Jekaterinenburg, de stad waar tsaar Nicolaas en zijn gezin door de bolsjewieken werden geëxecuteerd. Maar president Poetin weigerde een stuk land af te staan voor tsaar Nicolaas III, die nog in Duitsland woont en eigenlijk Karl Emich von Leiningen heet. Hij is de achter-achterkleinzoon van tsaar Alexander II, die in 1881 door radicale nihilisten werd opgeblazen.

Karl Emich had aanvankelijk aanspraken op de troon van Leiningen, vroeger een vorstendom ten zuiden van Koblenz. Maar op aandringen van Bakov bekeerde hij zich in 2013 tot het Russisch-orthodoxe geloof en diende hij zichzelf aan als pretendent voor de Romanov-troon. Maar hij krijgt concurrentie van andere nazaten van het huis Romanov. Daarnaast loopt er in Moskou nog een andere Nicolaas III rond, compleet met een kabinet, inclusief minister van Oorlog, die er prat op gaat dat hij een zoon is van tsarevitsj Aleksej. Het zoontje van Nicolaas II zou de executie van het tsarengezin in 1918 hebben overleefd.