Direct naar artikelinhoud
NieuwsCrisis Midden-Oosten

▶ Honderdtal studenten bezetten aula UGent naar aanleiding van conflict in Gaza

Studenten in het Universiteitsforum van de UGent.Beeld SVWG

Actiegroep Gent Students for Palestine wil drie dagen lang een gebouw van de universiteit Gent bezetten. Een kleine honderd studenten verzamelen maandagmiddag aan het Universiteitsforum van de universiteit.

Video wordt geladen...

De studenten eisen enerzijds een duidelijk standpunt van de UGent naar aanleiding van het conflict in Gaza. Ze willen daarnaast dat de universiteit haar banden met Israëlische organisaties breekt en volledig transparant is over die bilaterale overeenkomsten. “Rik Van de Walle, you can’t hide, you’re supporting genocide”, scanderen ze aan het adres van de rector.

End Fossil Gent, een andere organisatie die samen met Gent Students for Gaza op de barricades staat, wil dat de UGent het voortouw neemt in duurzaamheidsdossier. Vorig jaar bezette End Fossil Gent daarom ook al gebouwen van de UGent.

Lees ook

Getuigenissen. ‘Onze universiteit heeft contract met bedrijf dat Israëlisch leger ondersteunt’: zij gaan vanaf vandaag de universiteit bezetten

Protest in de VS

De Palestijnse kwestie lag vrijdag voor op de raad van bestuur, maar die gaf geen gehoor aan de studenten. Zij hadden op voorhand aangegeven dan over te gaan op een bezetting van drie dagen, in navolging van vergelijkbare protestacties aan universiteiten in de Verenigde Staten.

Studenten stellen tenten op in het gebouw van de UGent.Beeld SVWG

De organisatoren roepen evenwel op om geen geweld te gebruiken en het protest vredevol te laten verlopen. Studenten kunnen dus wel gewoon naar de les, al zullen ze langs een eventueel tentenkamp moeten manoeuvreren. De actievoerders hebben ook een programma van drie dagen uitgewerkt.

Rector Rik Van de Walle gaf al aan dat geen enkele bezetting toelating zal krijgen. Dat betekent niet dat de studenten met geweld verwijderd zullen worden. Wel zijn er richtlijnen voor de veiligheid: er mag bijvoorbeeld geen vuur gestookt worden.