Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam deelt humanitaire visa uit in de Libanese hoofdstad Beiroet. Gratis. Volgens het gerecht kwamen veel christenen die via hem het oorlogsgebied in Syrië en Irak wilden ontvluchten, er niet zo goedkoop vanaf. © rr

Melikan Kucam houdt onschuld staande, maar steeds meer vragen over man die “grote sier maakte”

Het lijkt wel zeker dat Mechels gemeenteraadslid Melikan Kucam een kruis kan maken over zijn politieke carrière. De N-VA’er werd opgepakt omdat hij zich dik zou hebben laten betalen voor fraude met humanitaire visa. Voormalig staatssecretaris Theo Francken stelt zich burgerlijke partij en ook de federale regering onderzoekt die mogelijkheid. Intussen duiken er meer en meer vragen op over de man die “grote sier maakte”. Melikan Kucam houdt zijn onschuld staande.

Sven Van Haezendonck, Theo Derkinderen, Sam Reyntjens, Dirk Coosemans

LEES OOK. Sociale huisvestingsmaatschappij Klemo zet Kucam toch aan de deur

Het Antwerpse gerecht liet Melikan Kucam (44) dinsdag oppakken op verdenking van mensensmokkel, passieve corruptie, criminele organisatie en afpersing. Als spilfiguur zou hij via tussenpersonen sommen van 2.000 tot 10.000 euro en zelfs meer hebben gevraagd om christenen uit oorlogsgebied in Syrië en Irak naar ons land te halen. Door zijn toedoen zouden ze aan een humanitair visum zijn geraakt via het kabinet van Theo Francken (N-VA), tot voor kort staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

© vrt

Het nieuws ging als een schokgolf door de Dijlestad en de Wetstraat. Zijn familie wil voorlopig niet reageren op de arrestatie van Melikan Kucam en verwijst door naar zijn advocaat, Frank Coel. Ook hij kon nog niet veel kwijt over het dossier. “De onderzoeksrechter heeft bijkomende onderzoeksdaden gevraagd en ik wacht nu de resultaten daarvan af. Hij is onschuldig, vertelde hij aan de speurders”, zegt Coel.

Woensdag vonden er huiszoekingen plaats, maar waar precies is niet bekend. Het parket herhaalt wel dat er slechts één verdachte is: Melikan Kucam. Hij wordt in principe vandaag voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Die moet beslissen of hij aangehouden wordt of niet.

Ongeloof

In de directe omgeving van Kucam wordt met ongeloof gereageerd op de arrestatie. Vrienden van de man nemen zelfs de term ‘afrekening’ in de mond. “Melikan deed wat hij kon om mensen te helpen en hen van Syrië naar ons land te laten afreizen. Dat wisten we. Hij is een goed mens. Hij wilde niet dat er mensen vermoord of gemarteld zouden worden. Het is vreselijk voor hem en zijn familie dat hij nu met de grond gelijk wordt gemaakt”, klinkt het.

Andere aanhangers van Kucam vermoeden dat de gerechtelijke actie als doel heeft voormalig staatssecretaris Theo Francken aan te vallen. Die stelt zich burgerlijke partij in de zaak. “Dit wegens de ernst van de vermeende feiten en het misbruik van vertrouwen dat gepleegd werd ten aanzien van de betrokken slachtoffers, zijn kabinet en zijn persoon”, luidt het in een mededeling.

© Joris Herregods

Ook de federale regering is dat van plan. Premier Charles Michel (MR) spreekt van “zeer ernstige en choquerende feiten”, als ze bewezen worden. De regering heeft ook een advocaat in de arm genomen. “Theo Francken heeft heel wat uit te leggen”, zegt Mechels volksvertegenwoordiger Kristof Calvo (Groen). “Een staatssecretaris is politiek verantwoordelijk. Als een PS-minister zo zou functioneren, had N-VA allang om zijn ontslag gevraagd. Wij waarschuwden eerder al voor de willekeur bij de uitreiking van humanitaire visa” Op vraag van de oppositie zal de commissie Binnenlandse Zaken zich binnen de twee weken buigen over dit dossier.

Ontslag

N-VA stuurt intussen voorzichtig aan op het ontslag van Kucam, al wil niemand dat met zoveel woorden gezegd hebben. “Dit hadden we niet zien aankomen”, reageert Marc Hendrickx, Vlaams parlementslid en N-VA-fractieleider in de gemeenteraad. “Het nieuws is ingeslagen als een bom. We wachten de weg van het gerecht af, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Van zodra het kan, wil ik graag een gesprek met Melikan.”

De nationale partijtop heeft Melikan Kucam dinsdagavond meteen geschorst uit al zijn functies. Met de steun van N-VA schorste het Mechelse stadsbestuur Kucam ook als voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Klemo (zie stuk onder).

Kerstin Hopf wordt genoemd als zijn opvolgster in de gemeenteraad. “Haar aanstelling zal nog niet voor morgen zijn. We wachten af hoelang Melikan aangehouden blijft. Pas daarna kan er sprake zijn van een volgende stap”, zegt Hendrickx. Kucam is sinds 2013 gemeente­raadslid voor N-VA. Tijdens de jongste verkiezingen behaalde hij nog 970 voorkeurstemmen, het grootste aantal na lijsttrekker Freya Perdaens en Marc Hendrickx.

Schorsing

© pvw

Voordien was Kucam politiek actief bij CD&V, maar die partij zei hij vaarwel toen hij daar op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen niet de verkiesbare plaats kreeg die hij ambieerde. “Enkele maanden geleden ben ik benaderd door twee mensen die me het schrijnende verhaal over de humanitaire visa brachten”, zegt CD&V-fractieleider Wim Soons. “Ik heb toen aangifte gedaan bij de politie. In alle discretie, ondanks de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

De zaak-Kucam maakt nog meer tongen los. Zo valt het op dat zijn officiële adres dat van zijn ouders in Mechelen-Noord is, terwijl hij in realiteit met zijn gezin in de wijk Nekkerspoel woont. Ook schuwde Melikan Kucam de publieke aandacht niet. “Op sociale media maakte hij graag grote sier met reisjes naar luxueuze hotels en zijn dure maatpakken en horloges”, klinkt het.

Dat net Kucam in verdenking is gesteld, treft de drieduizend mensen van de Assyrische en Chaldeeuwse gemeenschap in Mechelen in het hart. Hij kwam als 9-jarige vluchteling met zijn familie naar België. Het gezin was op de vlucht omdat Hassana, een klein dorpje in het oosten van Turkije waar veel christenen wonen, was verwoest bij geweld. Na zijn studie handels­wetenschappen kwam Kucam in de politiek terecht, wat hem flink wat aanzien gaf in zijn gemeenschap.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER