21 juni 2018 om 03:00
Luister naar

Klimaatwet

Stel: je hebt een nationale vroemmm-partij die graag wil dat we op zo veel mogelijk snelwegen in ­Nederland 130 kilometer per uur kunnen rijden. En stel dat die politieke beweging erin slaagt dat plan in een regeerakkoord te krijgen, mag dat dan zomaar ten koste van het milieu gaan? Niet als er een Klimaatwet is. Zo’n dom verkeersbesluit, om het milieu te belasten en het verkeer gevaarlijker te maken, moet dan op zijn minst gecompenseerd worden door maatregelen die de klimaatdoelstellingen niet in gevaar brengen. Met dit simpele, maar niet geheel theoretische voorbeeld is het grote voordeel van een Klimaatwet aangegeven. Het is dan ook een belangwekkende stap voorwaarts dat een brede coalitie van zeven fracties, goed voor 113 Kamerzetels, het eens is over een nieuwe Klimaatwet.

De basis voor zo’n wet is in 2015 gelegd door oud-­PvdA-leider Diederik Samsom en zijn GroenLinks-collega Jesse Klaver. Eerst sloten D66, SP en ChristenUnie zich bij het initiatief aan. En nu haken ook de fracties van VVD en CDA aan. Die brede coalitie kon er ook komen doordat de regeringspartijen het vorig jaar eens werden over het nut van een Klimaatwet, waarin de afspraken over uitstoot van broeikasgassen worden verankerd.

De gedachte achter de Klimaatwet is dat de langetermijndoelen wettelijk worden vastgelegd. Stappen op weg naar het doel, via kabinetsbeleid per jaar of zelfs over een periode van vier jaar, moeten dan passen binnen de kaders van de Klimaatwet. De systematiek is te vergelijken met die van de Miljoenennota die bij Prinsjesdag wordt ingediend. De grote lijnen zijn vastgelegd, daarbinnen kan er geschoven worden. In het Verenigd Koninkrijk wordt sinds 2008 met een Klimaatwet gewerkt en de ervaringen daar zijn ronduit positief. Zo’n wet heeft een disciplinerende werking voor partijen die deel uitmaken van de regering.

De details van de Klimaatwet zijn nog niet bekend. Het lijkt erop dat, om de VVD en het CDA aan boord te houden, de doelen voor de uitstoot van broeikasgassen tot 2030 iets zijn versoepeld. Maar dat lag al in het regeerakkoord besloten. Dat neemt niet weg dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Een Klimaatwet zorgt ervoor dat er een eind komt aan zwabberbeleid, waarbij partijen telkens weer andere doelen stellen om maar tegemoet te komen aan ­ondoordachte kortetermijnbelangen waarvan ze ­vermoeden dat die goed liggen bij hun achterban. ­Politieke voorspelbaarheid is een goed middel om duurzame economie te bevorderen. Bovendien is het een goede stimulans voor bedrijfsleven en burgers om te investeren in hun eigen duurzame leefstijl.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Commentaar

Huwelijks- en scheidingspastoraat, waarom zou dat geen 'werk van barmhartigheid' zijn voor de kerken

Zolang de kerk nog een positie heeft als getuige aan het begin van veel huwelijken, heeft ze daar ook preventieve raad en advies te bieden: 'Kennen jullie elkaar en jezelf genoeg om deze verplichting aan te gaan?'

Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?