21 juni 2018 om 03:00
Luister naar

WK-column: Heetgebakerd

De wedstrijd Argentinië-Kroatië, vandaag om 20.00 uur in het Nizjni Novgorod Stadion, is een van de meest interessante ontmoetingen in de groepsfase van het WK voetbal in Rusland. Beide landen zijn voetbalnaties pur sang en koppelen techniek aan fysieke en mentale kracht.

De Argentijnen worden door omringende landen in Zuid-Amerika gauchos genoemd om hun onverschrokken spel. Cowboys dus, mannen die weigeren concessies te doen en er buitengewoon trots op zijn voor de nationale ploeg uit te komen. Vooral de verdedigers in de selectie van bondscoach Jorge Sampaoli staan bekend als eenmanssloopbedrijven die de kunst verstaan een topspits compleet uit de wedstrijd te spelen. In vergelijking met Marcos Rojo (Manchester United) en Marcos Acuña (Sporting Lissabon) is Ajax-WK-ganger ­Nicolás Tagliafico nog een heel nette jongen.

Argentinië – de ploeg speelde de eerste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen IJsland – bezit een mooie mix van offensieve klasse (Messi, Agüero) en defensieve hardheid. Helaas is het lijntje tussen hard maar fair verdedigen en ontoelaatbaar spel soms maar dun bij de Argentijnen. In de verloren WK-finale tegen Duitsland in 1990 zagen de Argentijnen Pedro Troglio en Pedro Monzón de rode kaart na snoeiharde overtredingen op de superieure Duitsers.

Ook hun Kroatische collega’s hoeven geen assertiviteits­training te ondergaan. De Balkan-voetballers combineren creativiteit met grofheid. Voetbal zit in het DNA van de Kroaten, die voor 1991 als Joegoslaven te boek stonden. Archeologische vondsten doen vermoeden dat al in de tweede eeuw na Christus een op voetbal gelijkend spel werd uitge­oefend aan de Adriatische kust van Kroatië.

Het team van bondscoach Zlatko Dalic weet dat Argentinië zich wil revancheren voor het teleurstellende gelijkspel tegen IJsland. Kroatië, dat zelf met 2-0 won van Nigeria, treft de ­opponent daarom niet op het gelukkigste moment. Vlak voor het toernooi manoeuvreerde sterspeler Luka Modric zijn ploeg tactvol in de rol van underdog voor het duel met de Argentijnen. De middenvelder van Real ­Madrid stelde dat de tegenstander over de hele lijn meer ervaring en kwaliteit bezit. Het waren bekende woorden van een routinier die weet hoe het spel ook in de media moet worden gespeeld. Het treffen tussen Kroatië en Argentinië is zwaarbeladen. Wanneer de heetgebakerdheid bezit neemt van de spelers, moet vooral de scheidsrechter – vanavond de Oezbeek Ravshan Irmatov – het hoofd koel houden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Na de oorlog was het: zwijgen en vooruit maar weer, het leven hernam zijn loop. Met grote gevolgen

De grootvader van Bart Jan Spruyt werd in de oorlog onder dwang tewerkgesteld in Duitsland. Daar sprak hij na de oorlog nooit meer over. 'Voor mij is hij altijd volstrekt ontoegankelijk gebleven.'

Paul Schenderling

Kun jij als grootgrondbezitters die zwaar onderbetaalde dagloner recht in de ogen aankijken?

Je kunt je een wereld zonder naasten en naastenliefde nauwelijks voorstellen. Toch was dit een groot deel van de wereldgeschiedenis het geval, stelt Paul Schenderling.

Heb je een mening die ons stoort? Dan slepen we gerust de fouten van je voorouders erbij

Lodewijk Asscher wordt nog steeds gepest met de rol van zijn grootvader in de Joodse Raad, signaleert Reina Wiskerke. Wat gebeurt er met de nakomelingen van NSB'ers als de archieven over hen opengaan?

Afbeelding

Op de koffie bij 'filmster' Gerlach van Beinum, de laatste akkerbouwer onder de rook van Amsterdam

Met een documentaire over zijn leven groeit boer Gerlach, de bijzondere akkerbouwer onder de rook van Amsterdam, uit tot een begrip. Maar een echte filmster zal hij nooit worden, merkt columnist Gerard ter Horst.

beeld nd

Ik wil een tegengeluid laten horen: denken aan scheiden hoeft niet het begin van het einde te zijn

De podcast ‘Gebroken Gelofte’ van het Nederlands Dagblad, een podcast over scheiden in christelijk Nederland, heeft flink wat losgemaakt. Is het geen promo voor scheiden? Wordt scheiden zo niet genormaliseerd?

Mijn pake deelt zijn handen en zijn oren, omdat hij zijn leven lang heeft geleerd Jezus te volgen

Zijn pake logenstraft het vooroordeel dat de babyboomer enkel klaagt en profiteert, schrijft Mark de Jager. ‘In het samenwerken voor het goede, vallen kerkelijke en culturele verschillen weg.'

Jan Willem Wits

Waarom het een aderlating is als de lutheranen in Nederland zouden uitsterven

Hoelang houden de kwijnende lutherse gemeenten binnen de Protestantse Kerk het nog vol? Wat zou het betekenen als ze van de Nederlandse aardbodem verdwenen? We kunnen de lutheranen niet missen, vindt Jan-Willem Wits.

Afbeelding

Christenzionist in gesprek met een Palestijns christen. 'Je kunt altijd nog verhuizen'

Stel dat een christenzionist ergens bij Bethlehem de Palestijnse Daoud Nassar ontmoet. Aad Kamsteeg maakt zich een voorstelling van dat gesprek en welke argumenten dan meestal worden gebruikt.

Afbeelding

Het is goed te begrijpen waarom voetballer Cody Gakpo luistert naar de worship van Eline van Dijk

De teksten van een nieuwe generatie Nederlandse worship- en aanbiddingsleiders worden eerlijker valt columnist Gerard ter Horst op. Een sterk voorbeeld vormt Eline van Dijks ‘Levenswoorden’. Cody Gakpo blijkt ook fan.