Direct naar artikelinhoud
Kamp

Voeding op kamp ongezond: "Te veel bewerkt vlees, te weinig fruit"

Scoutsgroepen serveren te veel bewerkt vlees en te weinig fruit
Beeld Belga

Het eten op kamp kan een pak gezonder, stellen studenten voedings- en dieetkunde van hogeschool Odisee vast na een bevraging. "Er wordt te veel vlees en te weinig fruit aangeboden."

Wat zien kinderen en jongeren die op zomerkamp gaan op hun bord verschijnen? Op die vraag zochten twee studenten voor hun bachelorproef een antwoord door 81 scoutsgroepen te bevragen. Allemaal vulden die een enquête over voedingsgewoonten in. Conclusie: die voedingsgewoonten wijken af van de overheidsrichtlijnen over gezond eten. 

“Uit onze bevraging blijkt dat er op scoutskampen te veel bewerkt vlees wordt aangeboden”, zeggen Sheila Dewitte en Luka Mann. “Fruit is er daarentegen weinig of helemaal niet. Ook geraffineerde of bewerkte graanproducten en deegwaren worden vaker gegeven dan ongeraffineerde soorten." Veel van de aangeboden voedingsmiddelen komen volgens hen ook uit de zogenoemde rode zone. "Het gaat dan om vet- en suikerrijke tussendoortjes, dessertjes en broodbeleg."

Volgens Dewitte en Mann toont hun bachelorproef aan dat preventieve maatregelen nodig zijn om de voedingsgewoonten op kamp te verbeteren. “Zo kunnen we het eetpatroon van kinderen positief beïnvloeden." Dat is broodnodig, vinden ze, want obesitas is een groeiend probleem. "In heel wat landen is het stijgingspercentage zelfs groter bij kinderen dan bij volwassenen. Interventies op jonge leeftijd zijn dus noodzakelijk.”

Volgens Dewitte en Mann toont hun bachelorproef aan dat preventieve maatregelen nodig zijn om de voedingsgewoonten op kamp te verbeteren