Steeds meer olie spoelt aan op kusten van Zwarte Zee nadat 2 schepen van Russische 'schaduwvloot' zijn gezonken
Op verschillende stranden langs de Zwarte Zee is olie aangespoeld, nadat 2 Russische olietankers enkele dagen geleden waren gezonken tijdens een zware storm. In een zone van 70 kilometer wordt gezocht naar gelekte olie en worden opruimacties opgestart. Meer dan 1.000 rampenbestrijders en vrijwilligers zijn ingeschakeld. Zij hebben al 80 ton olie van de stranden geruimd.
Afgelopen zondag kwamen 2 Russische olietankers, de Volgoneft-212 en de Volgoneft-239, in de problemen door een zware storm op de Zwarte Zee. Dat gebeurde in de buurt van het Oekraïense Krim-schiereiland, dat in 2014 illegaal door Moskou werd geannexeerd.
De 2 schepen zijn ondertussen gezonken. Ze zouden meer dan 9.000 ton olie aan boord hebben gehad. Daarvan is volgens het Russische persagentschap Tass zo'n 3.000 ton in de Zwarte Zee gelekt. Er waren al snel meldingen van olie op stranden en op het wateroppervlak, maar het getroffen gebied breidt zich steeds verder uit.
Niet ver van Anapa, een kuststad in het zuidwesten van Rusland, riepen de autoriteiten de noodtoestand uit. Daar zou nog steeds olie aanspoelen op de stranden. Andere gemeenten in de buurt volgden al snel dat voorbeeld. Aan de andere kant van de zeestraat van Kertsj (dat Rusland met de Krim verbindt) zouden nog geen oliesporen zijn aangetroffen.
Russische schaduwvloot
De 2 gezonken schepen maakten deel uit van de Russische 'schaduwvloot', een verzameling schepen die Rusland gebruikt om olie ondanks de internationale sancties toch te exporteren. Die schepen zijn vaak bijzonder oud. De Volgoneft-212 vaart bijvoorbeeld al sinds 1969, de Volgoneft-239 sinds 1973.
Verschillende instanties hebben al gewaarschuwd voor de milieurisico's die de Russische schaduwvloot met zich meebrengt. Heel wat schepen zijn niet langer zeewaardig. Het huidige olielek in de Zwarte Zee zou de zwaarste milieuramp in jaren kunnen worden in dat gebied. Oekraïne wil dan weer vermijden dat Rusland door zijn schaduwvloot geld kan blijven binnenhalen voor de oorlog.
De Europese lidstaten zijn het onlangs nog eens geraakt om de schepen van de Russische schaduwvloot te sanctioneren. Ze willen een 50-tal schepen de toegang tot Europese havens en dienstverleners verbieden. In juni had de EU al eens 24 schepen op een zwarte lijst gezet.