Wielrennen

Ongenaakbare Tadej Pogacar freewheelt naar vijfde ritzege in de Giro

Een vinger voor elke ritzege: er staat in de Giro geen maat op Tadej Pogacar.© REUTERS

Tadej Pogacar heeft nu ook met sprekend gemak de zestiende etappe in de Giro gewonnen. Op de slotklim Monte Pana pakte de Sloveense kannibaal uit met een verschroeiende versnelling op weg naar zijn vijfde ritzege. In de stand heeft hij al meer dan zeven minuten voorsprong.

fp

Geen passage over de Umbrailpass, noch een start in Livigno. Sneeuw en winterkoude schudde dinsdagvoormiddag het script van de zestiende etappe flink door elkaar. Het peloton weigerde te starten in het bekende skioord en dreigde zelfs met een staking, maar na overleg tussen de rennersvakbond en Giro-organistor RCS, ging die laatste toch overstag.

Rit zestien in de Giro werd daarom ingekort tot 118 kilometer. Het verleidde enkele aanvallers om eropuit te trekken. Een groepje van vier, aangevoerd door Julian Alaphilippe, raakte weg uit het peloton, maar kreeg nooit echt veel voorsprong. Alaphilippe, de winnaar van rit twaalf, probeerde het nog even alleen in de regen, maar op de venijnige slotklim was de Fransman eraan voor de moeite.

Op die Monte Pana volgde een spervuur aan aanvallen, maar dankzij een ijzersterke Rafal Majka hield het Team Emirates van leider Tadej Pogacar de boel onder controle. De rozetruidrager bedankte met een verschroeiende demarrage in het slot. Met sprekend gemak rolde hij de laatste vrijbuiter, de jonge Italiaan Giulio Pellizzari, nog op.

Pogacar pakt zo zijn vijfde ritzege in deze Giro, in de stand heeft hij al meer dan zeven minuten voorsprong op zijn eerste achtervolger Daniel Martinez. Die laatste springt in de stand opnieuw over Geraint Thomas, die een halve minuut verloor. Woensdag moet er opnieuw heel wat geklommen worden, de aankomst van rit zeventien ligt boven op de Passo del Brocon.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.