Geert Bourgeois (N-VA) over opsluiting migrantenkinderen: “Onmenselijk beleid”

© BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois veroordeelt de praktijk in de VS waarbij migrantenkinderen van hun ouders worden gescheiden. “Dit is onmenselijk beleid”, zo zei Bourgeois in het Vlaams Parlement in antwoord op vragen van Güler Turan (sp.a) en Rik Daems (Open Vld). Bourgeois wil de zaakgelastigde van de VS in ons land convoceren.

De kritiek op het beleid van Amerikaans president Donald Trump om migrantenkinderen te scheiden van hun ouders zwelt aan, zowel binnen de VS als internationaal.

LEES OOK: Kinderen in kampen en kooien: alles wat je moet weten over Trumps migratiebeleid (N+)

Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois is niet te spreken over de gang van zaken in de VS. “Laat me duidelijk zijn: dit is onmenselijk beleid”, aldus Bourgeois. “Bij mij als mens, als vader, als grootvader krimpt mijn maag bij het beeld van een kind dat gedwongen gescheiden wordt van zijn ouders”, zei de Vlaamse regeringsleider.

Grenzen overschreden

Volgens Bourgeois gaat het beleid ook in tegen artikel 9 van het Kinderrechtenverdrag van de VN. Maar uitgerekend de VS heeft dat verdrag niet geratificeerd. “Dus is dit verdrag juridisch niet van toepassing op de VS.”

Toch zijn er volgens Bourgeois duidelijk “grenzen overschreden”. “Dit zijn beleidsbeslissingen die je niet neemt, nooit, in geen enkele omstandigheid”, aldus Bourgeois.

“Uitdrukking geven aan mijn onvrede”

Daarom wil Bourgeois ook de zaakgelastigde van de VS in ons land (de nieuwe ambassadeur is nog niet in functie, red.) bij zich roepen. “Ik ga hem convoceren om uitdrukking te geven aan mijn onvrede. Ik wil hem ook over andere aangelegenheden spreken zoals de handelsrelaties, het klimaatverdrag en de Iran-deal.”

Dinsdag had ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders laten verstaan dat hij de kwestie (via zijn kabinetschef) zou aankaarten bij de Amerikaanse zaakgelastigde in ons land.

Wellicht stemt het Vlaams Parlement woensdagavond nog een resolutie om het beleid in de VS te veroordelen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen