Partner slaan kost man 12 maanden cel

Een twintiger uit Mechelen die van oordeel was dat hij zijn partner kon bevelen en slaan zoals een hond, werd door rechter Vanhoonacker veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf van twaalf maanden.

ldn

Rechter Suzy Vanhoonacker is streng geweest in haar vonnis tegen een geweldenaar die dacht dat hij zijn partner naar hem kon laten luisteren zoals hij dat met zijn hond gewend was te doen. De man loopt niet alleen een effectieve celstraf op, hij moet ook nog een boete van 600 euro betalen. En aan het slachtoffer heeft de rechtbank 575 euro schadevergoeding toegekend.

Het typeert de beklaagde Aloïs K. een beetje, dat hij tijdens het proces zijn kat stuurde. Het slachtoffer, een vrouw van 26 jaar, kwam wel opdagen om haar verhaal te doen. De twee zijn nu al een tijdje uit elkaar. De vrouw, die rechten studeert, kreeg geregeld te maken met partnergeweld, maar ze durfde de stap niet te zetten om de politie in te schakelen. Dat deed een buurtbewoner wel. Die was blijkbaar meer dan één keer getuige van de slagen die de vrouw kreeg.

De verdediging merkte tijdens haar pleidooi op dat het koppel zo’n drie jaar bij elkaar is geweest. De vrouw was echter het huis niet uit of K. begon haar te stalken en te volgen. Als ze wat langer wegbleef, kreeg ze zelfs een rammeling.

Een buurman zag hoe de vrouw in april 2016 bij de haren naar buiten werd gesleurd. “Ook foto’s op haar gsm, die voor het slachtoffer van emotionele waarde zijn, werden door de beklaagde gewist.

Het is zelfs zo erg dat ze tot de dag voor dit proces door K. werd gestalkt met dreigende sms’jes. Want, zoals hij in het politieverslag liet optekenen: een vrouw moet, zoals een hond, naar zijn baas luisteren”, zei de aanklager. Dat schoot bij de rechter in het verkeerde keelgat.