Luister naar

Aantal abortussen in VS blijft afnemen

Nieuws
In de Verenigde Staten worden steeds minder zwangerschappen voortijdig afgebroken. Het aantal abortussen is gezakt naar een ‘historisch minimum’.
Gerhard Wilts
donderdag 23 november 2017 om 12:15

Washington

Dat heeft de CDC, de Amerikaanse koepelorganisatie van centra voor ziektepreventie, in een landelijk overzicht gemeld. Volgens het rapport zijn in 2014 bijna 653.000 legale abortussen uitgevoerd, meer dan een halvering ten opzichte van eind jaren tachtig. Toen werden naar schatting meer dan anderhalf miljoen ongeboren kinderen geaborteerd in 47 Amerikaanse staten. Anders gezegd: een op de drie zwangerschappen eindigde toen in een abortus.

De bevindingen komen overeen met een rapport van het Alan Guttmacher-instituut, dat begin dit jaar constateerde dat het aantal abortussen in de Verenigde Staten in 2013 voor het eerst in veertig jaar onder de grens van 1 miljoen was gezakt, om precies te zijn: 958.700. De daling heeft zich in het jaar daarna voortgezet, tot 926.200. Het instituut beschikt over een completer overzicht dan de CDC, omdat daarin alle staten zijn vermeld.

In het CDC-overzicht staan niet de abortuscijfers van Californië, Maryland en New Hampshire. Deze staten maken hun statistieken niet openbaar. Het ontbreken van met name het dichtbevolkte Californië betekent een grote omissie in het rapport. De staat Wyoming is buiten het overzicht gehouden vanwege onvolledige cijfers.

Een verklaring voor de dalende trend bij abortussen zoekt het Alan Guttmacher Institute bij de verbeterde toegang tot anticonceptie en voorlichting. Daarnaast wijst het instituut op de ‘golf aan politieke restricties’ voor abortusklinieken.

De nieuwsorganisatie Lifenews meent dat het instituut bewust de invloed van de prolifebeweging verzwijgt. Dankzij het activisme van prolife-organisaties breidden zwangerschapscentra en consultatiebureaus hun hulp aan ongewenst zwangere vrouwen en ongeboren kinderen uit. Daarnaast oefende de beweging druk uit op de politiek. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een olifant uit het Liwonde National Park wordt overgeplaatst naar een ander park van African Parks in het noorden van het land. In Malawi beheert de organisatie vier parken.

Martelingen, huiszoekingen en gevangenschap: deze journalist deed onderzoek naar Afrikaanse wildparken

Journalist Olivier van Beemen schudde de witte managementwereld van Afrikaanse wildparken op met zijn onderzoek. ‘Wij zien rangers in natuurparken als helden, terwijl ze de lokale bevolking juist angst aanjagen.’

Oekraïne vraagt urgent om zeven Patriot-luchtafweersystemen, maar zal ook blij zijn met de vergelijkbare Franse Samp-T-luchtafweer.

Extra Patriots naar Oekraïne? Na het groene licht van de Navo bekijkt het kabinet de opties

De dodelijke Russische luchtaanval op civiele doelen in Tsjernihiv woensdag viel samen met een duidelijke oproep van Navo-chef Stoltenberg: stuur nu luchtafweersystemen zoals de Patriots, ook als je daarmee tijdelijk niet voldoet aan Navo-verplichtingen.

De foto van Mohammed Salem werd gekozen uit meer dan zestigduizend foto’s van 3.851 fotografen uit 130 landen.

Beeld Mohammed Salem van 'onmogelijk te bevatten leed' in de Gazastrook wint bij verkiezing World Press Photo

Een foto van Palestijns leed wint dit jaar bij verkiezing van de World Press Photo. De jury van ’s werelds belangrijkste nieuwsfoto-competitie probeert daarnaast naar het bredere verhaal van de oorlog in Gaza te kijken.

Met 400.000 bussen en andere voertuigen worden de stemcomputers naar alle plaatsen in India gebracht.

India gaat naar de stembus voor Modi 3.0 maar met toenemende kritiek binnen en buiten India

Vijftien miljoen medewerkers en beveiligers beginnen deze vrijdag aan een monsterklus: de verkiezingen in India. ‘India is de grootste democratie ter wereld en het is een belangrijke strategische partner.’

Björn Höcke van Alternative für Deutschland arriveert in de rechtszaal in Halle.

Prominente AfD-politicus Höcke voor Duitse rechter wegens herhaaldelijk gebruik van nazi-slogan

AfD-politicus Björn Höcke stond donderdag in het Duitse Halle terecht voor het uitspreken van een nazi-leus op een partijbijeenkomst. Höcke, een van de radicaalste AfD-leiders, is dit najaar lijsttrekker bij de verkiezingen in deelstaat Thüringen.

Ontheemde Palestijnen trekken met duizenden weg uit de omgeving van Rafah, terug naar noordelijker delen van de Gazastrook.

Het gewelddadige conflict tussen Israël, Hamas en Iran splijt ook in Nederland kerken en politiek

Er lijkt nauwelijks een tussenweg meer in het debat over het conflict tussen Israël, Hamas, Hezbollah en ook Iran. De werkelijkheid wordt onwrikbaar ingevuld vanuit de eigen beleving.