Direct naar artikelinhoud
Pakistan

Alsof Frankrijk Abdeslam zou vrijlaten: Pakistaans gerecht wil man achter aanslag in India niet langer in de cel

Saeed wordt door zijn aanhangers onthaald als een held.Beeld Credit Rahat Dar/European Pressphoto Agency

Een Pakistaanse rechtbank vraagt de vrijlating van Hafiz Muhammad Saeed. Hij is de sterke man van de islamistische groepering die in 2008 achter de aanslagen in Mumbai, India zat.

Lange tijd was hij een van de meest gezochte mannen in de regio, en nu kan hij gewoon vrijkomen en deelnemen aan de Pakistaanse politiek. Ondanks de prijs van tien miljoen dollar die op zijn hoofd was geplakt kon Saeed lange tijd een rustig en openbaar leven leiden in Pakistan. 

Vooral India reageert woedend. Saeed is de man achter de radicale groepering Lashkar-e-Taiba, die in 2008 166 mensen om het leven bracht bij een aanslag in de Indiase stad Mumbai. India wil de man achter de tralies zien, maar daar hebben Pakistaanse rechters nu anders over beslist. Het toont aan dat de extreme stemmen steeds meer mainstream worden in het land.

Voor veel Pakistanen is Saeed een held: spilfiguur in een lange strijd met India, prominent fundamentalist en radicaal anti-westers

 Voor veel Pakistanen is Saeed immers een held: spilfiguur in een lange strijd met India, prominent fundamentalist en radicaal anti-westers. Pakistanen vinden het heerlijk hoe de man keer op keer uithaalt naar de VS, en zijn publieke optredens kunnen steeds op enorme belangstelling rekenen.

In januari leek Pakistan toch te plooien voor de internationale druk, en werd Saeed onder huisarrest geplaatst. Maar nu lijkt van een veroordeling niets in huis te komen en zal hij binnenkort gewoon weer zijn gang kunnen gaan.