Striptekenaar Luc Morjaeu werd in de bloemetjes gezet voor zijn artistieke inzet ten voordele van de streek.© Wout Van Den Eede

Toeristisch seizoen Klein-Brabant feestelijk geopend: striptekenaar Luc Morjaeu ingehuldigd als erelid

Bornem -

Toerisme Klein-Brabant Scheldeland opende op woensdag 1 mei haar toeristisch seizoen. Dat deed het op feestelijke wijze. In het bezoekerscentrum van het kasteeldomein in Bornem kondigde Bornems schepen Liesje Pauwels (CD&V) het programma voor de zomer aan. Striptekenaar Luc Morjaeu werd in de bloemetjes gezet voor zijn artistieke inzet ten voordele van de gemeente.

Wout Van Den Eede

Ook gedeputeerde Mireille Colson (N-VA) was van de partij tijdens de feestelijke inhuldiging van het toeristisch seizoen. “Klein-Brabant staat bekend om haar prachtige landschappen langs de Schelde, historische dorpen en de vele recreatiemogelijkheden errond. Er zijn ontelbare fiets- en wandelroutes, op de Schelde wordt aan watersport gedaan en er zijn heel wat bezienswaardigheden”, zegt ze. “Uiteraard zijn er ook enkele prachtige kasteeldomeinen, waaronder degene waar we vandaag (zondag, red.) zeer gastvrij ontvangen zijn.”

© Wout Van Den Eede

De Slimste Klein-Brabander

Het kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde is naast kasteel d’Ursel een van de twee ‘Kastelen langs de Schelde’ die Klein-Brabant rijk is. Schepen Liesje Pauwels wil vervolgens nog de rijkdom aanstippen van Toerisme Klein-Brabant Scheldeland. Dat zijn volgens haar immers de medewerkers. “Via onze vier infokantoren en de digitale communicatiekanalen kan de bezoeker het hele jaar door bij ons terecht”, zegt de schepen. “In het infokantoor Landhuis, infopunt Glazen Huis aan de kaai van Sint-Amands, infopunt Abdij van Bornem en in het in het gloednieuwe museumpaviljoen van Fort Liezele ontvangen we de bezoekers met open armen. Onze vaste medewerkers worden hier bijgestaan door een toffe ploeg van enthousiaste vrijwilligers. Om het onthaal nog gastvrijer te maken, organiseerden we voor onze vrijwilligers een drieluik aan infosessies en leermomenten.”

“Om de horeca en attracties in Klein-Brabant wat meer in de kijker te zetten, werd vanuit Toerisme Klein-Brabant besloten om de samenwerking met onze restaurants, brasseries, cafés, andere eetgelegenheden en attracties nieuw leven in te blazen”

Liesje Pauwels (CD&V)

Schepen

De vrijwilligers kregen een interactieve workshop van Kevin Strubbe van Hospitality Creators over de kneepjes van het vak om de noden van bezoekers nog beter te leren kennen. Ze kregen praktische infosessies in alle kantoren. Verder leerden ze in de ludieke quiz De Slimste Klein-Brabander spelenderwijs de streek en haar bezienswaardigheden nog beter kennen.

“Om de horeca en attracties in Klein-Brabant wat meer in de kijker te zetten, werd vanuit Toerisme Klein-Brabant besloten om de samenwerking met onze restaurants, brasseries, cafés, andere eetgelegenheden en attracties nieuw leven in te blazen”, vervolgt Pauwels haar verhaal. “Zo kunnen we mekaar versterken en wordt het een win-winverhaal. Al meer dan veertig horecazaken tekenden in om partner te worden.”

Ambassadeur voor de regio

Het hoogtepunt van de dag was evenwel de benoeming van het nieuwe erelid van Toerisme Klein-Brabant Scheldeland. “Op onze algemene vergadering van december vorig jaar werd Luc Morjaeu tot erelid 2024 verkozen”, valt er te horen. Morjaeu, geboren op 11 januari 1960 in Niel, maakte in Vlaanderen faam als striptekenaar. Hij bedacht en tekende niet alleen enkele eigen stripreeksen, maar mocht zijn tekenpen ook lenen aan een van de allerbekendste stripreeksen ter wereld. Want van 2005 tot 2023 had Morjaeu de leiding had over het tekenteam van Suske en Wiske. “Het bestuur is ervan overtuigd dat Morjaeu, met zijn gigantisch talent, niet alleen een van de stripiconen van Vlaanderen en ver daarbuiten is, maar bovenal een ware ambassadeur is voor onze regio.”

Ontdek alle activiteiten in de regio via www.toerismekleinbrabant.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners