© Reuters

Stad Johannesburg mee verantwoordelijk voor aangestoken brand met 76 doden

Bijna negen maanden na een zware brand in de Zuid-Afrikaanse metropool Johannesburg waarbij 76 doden vielen, heeft een onderzoekscommissie ook het stadsbestuur mee verantwoordelijk verklaard.

tg
Bron: BELGA

De Joburg Property Company (JPC) en de stad zijn hun verplichtingen als eigenaar en gemeente niet nagekomen, klinkt het in het eerste deel van het eindrapport dat zondag werd vrijgegeven.

Een 29-jarige man bekende al dat hij het vuur had aangestoken om een moord te verdoezelen. Maar volgens de onderzoekscommissie zouden de gevolgen van die brandstichting veel kleiner zijn geweest indien de stad de wet- en regelgeving had gevolgd.

LEES OOK. Brand kostte aan 76 mensen het leven, nu bekent man lugubere reden waarom hij het vuur aanstak

Het gebouw, dat bekendstond als het ‘Usindiso’-huis, stond officieel leeg op het moment van de brand in de vroege ochtend van 31 augustus 2023. Maar in realiteit verbleven er honderden personen illegaal.

De bewoners maakten gebruik van illegale water- en elektriciteitsaansluitingen en hadden scheidingswanden gebouwd van licht ontvlambaar materiaal. Die scheidingswanden zouden nooduitgangen en vluchtroutes hebben belemmerd, staat in het rapport. Er was ook veel criminaliteit. De stad en JPC hebben al deze kwesties nooit aangepakt, ook al wisten ze er al sinds 2019 van.

Bij de brand kwamen ook twaalf kinderen om het leven.

LEES OOK. Zeker 74 doden door grote brand in gebouw in Johannesburg, onder wie 12 kinderen: “Grote tragedie”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER