Ierland wil asielzoekers naar VK terugsturen

Nieuws
Ierland wil de wet aanpassen om asielzoekers terug te kunnen sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Ierse minister van Justitie Helen McEntee komt naar schatting 80 procent van de mensen die in Ierland asiel aanvragen daar vandaan.
anp
zondag 28 april 2024 om 15:49
Afbeelding
beeld anp

Ze komen Ierland binnen via Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk. Volgens de Britse premier Rishi Sunak bewijst het groeiende aantal asielzoekers dat doorreist naar Ierland de afschrikkende werking van het plan hen op het vliegtuig naar Rwanda te zetten.

Tegen de Ierse omroep RTE zei McEntee dat ze de nieuwe stroom asielzoekers snel een halt wil toeroepen. ‘Daarom spreken we deze week in het kabinet over noodwetgeving waarmee we mensen terug kunnen laten keren naar het Verenigd Koninkrijk.’ Maandag overlegt ze in Londen over de kwestie met de Britse minister van Binnenlandse Zaken.

Het Britse parlement keurde vorige week de wet die deportatie naar Rwanda regelt goed, waarna Sunak beloofde binnen tien tot twaalf weken asielzoekers naar Rwanda te sturen. Dan gaat het met name om asielzoekers die illegaal per boot het land binnenkwamen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Raad: uitspraak rechter bemoeilijkt door problemen overheid

Capaciteitsproblemen bij de overheid leiden ertoe dat uitspraken van rechters niet goed kunnen worden uitgevoerd. Daarvoor waarschuwt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, naar aanleiding van het dinsdag gepubliceerde jaarverslag van de Rechtspraak.

Afbeelding

Vakantiegeld 1 op 10 Nederlanders gaat naar vaste lasten

Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise.

Afbeelding

Eerste internationale VN-staflid gedood bij aanval Israël in Gaza

Bij een Israëlische aanval op een voertuig in Gaza is een lid van de VN-veiligheidsdienst gedood, meldt een VN-woordvoerder. Het was de eerste internationale, dus niet-Palestijnse, VN-medewerker die op Palestijns grondgebied is gedood sinds het begin van de oorlog in oktober.

Afbeelding

FNV start petitie voor terugdraaien decentralisatie sociaal domein

Vakbond FNV start dinsdag een petitie om regelgeving rond zaken als jeugdzorg, inkomensondersteuning en ouderenvoorzieningen weer onder te brengen bij het Rijk. Nu zijn er volgens de vakbond op die gebieden te veel verschillen tussen gemeenten.

Afbeelding

14 Palestijnen gedood bij Israëlische aanval op kamp Nuseirat

Bij een Israëlische luchtaanval op een huis in het vluchtelingenkamp Nuseirat, in centraal Gaza, zijn veertien Palestijnen gedood. Dat melden de gezondheidsautoriteiten in de Gazastrook.

Afbeelding

Meer dan 50 doden op Sumatra door overstromingen

Op het Indonesische eiland Sumatra zijn minstens 52 mensen omgekomen door plotselinge overstromingen, die zaterdagavond begonnen. Huizen, wegen, rijstvelden en moskeeën raakten beschadigd. Zeker zeventien mensen zijn nog vermist, melden lokale autoriteiten.