Putboringbedrijf Backx graaft een put van tientallen meters diep, afhankelijk van hoe diep het grondwater zit. © Backx NV

Enorme vraag naar waterputten door aanhoudende droogte

Sommige gazons beginnen er door de buien van de laatste dagen opnieuw wat groener uit te zien, maar in het algemeen blijft het de komende tijd vrij droog en blijven er vooralsnog waterbeperkende maatregelen van kracht. Inwoners zoeken daarom hun toevlucht tot – letterlijk – andere bronnen.

Christoph Meeussen

Wie tegenwoordig bouwt of grondig verbouwt, moet in veel gevallen een regenwaterreservoir laten installeren. De wateropvang is een buffer om overstromingen tegen te gaan in het steeds voller wordende Vlaanderen. Via een aftappunt kunnen de bewoners het opgevangen water ook gebruiken, bijvoorbeeld om de tuin te besproeien of de wc door te spoelen.

Maar ook de regenwaterput kan leegraken, zeker in periodes van langere droogte, en dus wordt er naar alternatieven gezocht. Daarbij wordt in de andere richting gekeken: naar water uit de ondergrond. Voor een diepe put van enkele tientallen meters, of voor grote hoeveelheden water is een vergunning nodig van de Vlaamse Milieumaatschappij. Voor een ondiepe put van enkele meters volstaat een administratieve melding, in principe door een erkend boringbedrijf.

Industrie en landbouw

“De laatste jaren zien we extra vraag naar putten, dankzij de trend om huizen steeds meer zelfvoorzienend te maken. Maar de laatste tijd krijgen we echt gigantisch veel aanvragen, tot wel enkele honderden mailtjes en telefoontjes per maand”, zegt Gwen Backx, zaakvoerder van het gelijknamige putboringbedrijf uit Sint-Lenaarts. “Onze voornaamste opdrachten bestaan uit diepe boringen voor de watervoorziening voor industrie en landbouw. De ondiepere boringen doen we vooral in de regio. Zeker voor particulieren is de vraag enorm gestegen de laatste maanden.”

© Backx NV

“De grondwaterputten worden voor uiteenlopende toepassingen gebruikt. Soms staan ze in voor al het watergebruik als er geen waterleiding in de buurt aanwezig is, anders alleen voor bijvoorbeeld de toiletten. Met de huidige droogte zien we dat mensen veeleer een ondiepe put willen, bijvoorbeeld om de tuin te sproeien.”

Wie zijn dorre gras snel wil aanpakken, zal evenwel geduld moeten hebben. Volgens Backx lopen de al bestaande wachttijden nog verder op, tot het einde van dit jaar, mede doordat boeren nu volop naar extra water zoeken.

1.000 liter per uur

Ook Johan Van Dyck, zaakvoerder van het grondwerkenbedrijf Joma uit Zandhoven, spreekt van een toenemende interesse in waterputten. “Nu is de vraag al iets afgenomen, maar twee weken geleden stond de telefoon roodgloeiend”, klinkt het.

Volgens hem is er vraag naar zowel ondiepe putten als diepe exemplaren. Een diepe put graven duurt een tweetal dagen – een dag voor het boren en een dag voor het installeren van de pomp. Een ondiepe put duurt een halve dag. Daarna heb je afhankelijk van de pomp een put die tot 1.000 liter water per uur kan leveren.

Schaars goed

Bij de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft men geen recente cijfergegevens over het aantal vergunningsaanvragen en meldingen voor waterputten.

Als uitgangspunt voor het beleid is de overheidsdienst evenwel geen pleitbezorger van extra grondwaterputten. “Het gaat om een schaars goed, dat je bij voorkeur in de grond wil laten zitten”, zegt woordvoerder Rafaël Huylebroeck. “Een regenwaterput vervangen door grondwater omdat die eerste niet volstaat, dat is niet de bedoeling. Het kan het probleem van de droogte nog vergroten.”

Hij wijst er ook op dat grondwater niet gratis is en dat er heffingen van toepassing kunnen zijn op het gebruik ervan.