Henry Mentinck krijgt een warm welkom in samentuin deVeldstraat.© kma

Kruiwagenman krijgt warme ontvangst van leden samentuin deVeldstraat en Monnikenheide

Zoersel, Ranst -

Kruiwagenman Henry Mentink (71) is te voet onderweg van zijn woonplaats Varik in Nederland naar Parijs. Daar wil hij op het hoofdkantoor van Unesco in Parijs symbolisch de aarde overdragen als werelderfgoed. Maandag lunchte hij bij Bart Gysels en zijn groene sympathisanten van samentuin deVeldstraat in Zoersel.

Kristin Matthyssen

Om 13 uur arriveerde Henry Mentink in de samentuin. De klimaatactivist is intussen al acht dagen onderweg, tegen een gemiddelde van vijftien kilometer per dag, en zal in totaal 45 dagen zijn kruiwagen voortduwen. “De huidige economie put de aarde uit”, vertelt Henry. In 2022 passeerde hij met zijn Krui-tocht ook door Zoersel en overnachtte hij op Wilhalla, de boerderij van de overleden Velt-pioniers Daniel Willaeys en Aleide Lagrou in Halle. Dochters Tinneke, Leen en kleindochter Jasmien zetten er het levenswerk van hun (groot)ouders verder. Die stop beviel hem zo goed, dat hij er van maandag op dinsdag weer blijft slapen om dan dinsdag via Schilde naar Ranst te gaan.

Henry duwt een kruiwagen vol aarde van zijn woonplaats in Nederland naar Parijs.© kma

In de samentuin deVeldstraat kon hij zijn voeten laten rusten. In samenwerking met Monnikenheide en enkele van leden hielden ze een potluck. De mensen van Monnikenheide maakten minestronesoep en brood. Er was een buffet van lekkere groenten en pasta, allemaal afgewerkt met eetbare bloemen.

© kma

De manier waarop deVeldstraat met de aarde omgaat, is eigenlijk net wat Henry Mentink nastreeft. Dankzij de respectvolle benadering de voorbije jaren, liggen de moestuinbedden, struiken en planten in de samentuin er mooi bij, ondanks de overvloedige regen van afgelopen maanden. Er valt ook al wat te oogsten in de tunnels.

“We zijn nu met 45 actieve tuiniers, en meer dan honderd steunende leden”, vertelt Bart. “We onderzoeken de mogelijkheid om via De Landgenoten onze oppervlakte nog uit te breiden en biologische groentepakketten te kunnen aanbieden,maar dat is nog niet voor morgen.”

© kma

Henry merkt wel dat zij Krui-tocht van twee jaar geleden impact had. “Een vrouw uit Brussel had nog een lapje grond in Gelderland liggen en heeft dat geschonken, om opnieuw aan Moeder Aarde terug te geven. Ook Eric Boydens van de Droomgaard uit Ranst heeft een hectare bijgekocht om te schenken aan anderen.”

Deze keer heeft Mentink nog iets extra’s aan te bieden aan de bestuurders van Unesco: het 1001 Dromenboek voor de Aarde. In het dromenboek voor de aarde verzamelt Mentink dromen en wensen die mensen hebben voor de aarde.

© kma

© kma

© kma

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners