Na zeldzame Lego-octopus, spoelt ook in Middelkerke verloren Lego uit 1997 aan

In Middelkerke is een bijzonder stukje Lego op het strand gevonden. Het gaat om een geel zwemvestje uit een container die 27 jaar geleden van een cargoschip viel. Dit weekend vond een Britse tiener nog een zeldzame Lego-octopus uit dezelfde collectie. "Wij zijn altijd op zoek naar zulke vondsten", zegt de gelukkige vinder Rosa Coene in 'Goeiemorgen Morgen!'.

Coene maakt deel uit van de groep Proper Strand Lopers, waarmee ze de Belgische kustlijn opruimt. "Al het gewone afval gaat in de vuilniszak, maar de speciale dingetjes sparen we", vertelt ze.

Ze is is erg blij met haar bijzondere ontdekking. "Ik wist bijna meteen dat het niet om een stukje afval ging, want wij zijn altijd op zoek naar zulke vondsten. In onze groep spreken we zelfs regelmatig over die verloren Lego."

Al 27 jaar verloren

In 1997, op 13 februari om precies te zijn, werd het cargoschip Tokio Express geraakt door een zogenoemde monstergolf voor de kust van Cornwall, in het Verenigd Koninkrijk. Als gevolg vlogen 62 containers overboord, waarvan 1 exemplaar maar liefst 5 miljoen stukjes Lego bevatte. En alsof toeval niet bestaat: het thema was "zee".

In de maanden die volgden, vonden strandjutters langs de Engelse, Ierse of Noord-Franse stranden stukjes Lego in de vorm van zwaarden, duikflessen of zwemvinnen. Het voorval ging de geschiedenis in als "The Lego Spill van 1997" en er is zelfs een project aan gewijd: "Lego Lost at Sea". 

Er vielen die dag 352.000 paar zwemvliezen overboord, 97.500 duikflessen en 92.400 zwaarden, maar van het zwemvestje dat Coene vond, zaten er slechts 26.600 exemplaren in de verloren container. Een bijzondere vondst dus, maar niet de eerste keer dat de stukjes in ons land opduiken. In februari 2022 werd er bijvoorbeeld nog een "blue flipper" gevonden op het strand in Bredene. 

De octopus die een 13-jarige jongen dit weekend op een strand in Cornwall vond, wordt gezien als de heilige graal van die Legoramp. Daar vielen er slechts 4.200 van in zee.

Andere bijzondere vondsten

Het zwemvestje gaat nu naar de verzameling mooie vondsten die Coene bijhoudt. "Daar zitten bijvoorbeeld soldaatjes in en ook een heel klein bokaaltje met allemaal spulletjes, zoals een miniliefdesbriefje."

Ten slotte heeft Coene nog een tip voor wie ook op zoek wil gaan naar schatten uit de zee. "Je moet de vloedlijn ruimen, waar de zee op zijn hoogst komt en dan weer terugtrekt. Daar vind je het meeste vuil dat uit de zee zelf komt, zoals touwen en visnetten."

Meest gelezen