© rr

Eerste 28 sociale woningen in Nieuwmoer over twee jaar klaar

Het gebied tussen de Essen-steenweg, Nieuwmoer-Dorp en de Prelaat Deckersstraat wordt de komende jaren ingevuld met honderd sociale woningen. De eerste fase van 28 koop- en huurwoningen start volgend jaar.

Erik Vandewalle

De dorpskern van Nieuwmoer groeit de komende jaren stevig. Gefaseerd komen er tussen nu en pakweg vijftien jaar honderd sociale koop- en huurwoningen bij. Dat geeft jonge gezinnen de kans om op een financieel haalbare manier in hun dorp te blijven wonen of naar Nieuwmoer te verhuizen. “Ruim vijftien jaar geleden is de gemeente begonnen met het opkopen van bouwgronden. Ook intercommunale Igean werd in de loop der jaren eigenaar van heel wat bouwgrond in dat deel van Nieuwmoer. We kwamen met Igean overeen om al deze gronden te verkopen aan ARRO Antwerpen, voor 2 miljoen euro. Het geheel is ongeveer 3 hectare groot. De bedoeling is dat er in de loop der jaren 65 koop- en 35 huurwoningen worden gebouwd. Los van dit project is de eerste aanzet al gegeven in de vlakbij gelegen Theeuwstraat, waar ondertussen al tien sociale woningen zijn gebouwd”, legt burgemeester Lukas Jacobs (CD&V) uit.

Jan Oerlemans (CD&V), die zelf in Nieuwmoer woont, is schepen van Openbare Werken en is blij met dit project. “Voor deze grote uitbreiding is gekozen om het landelijke dat eigen is aan ons dorp te bewaren. De woningen worden daarom gebouwd rond zes erven en de bouwstijl heeft duidelijke knipogen naar de typische boerderijen die je hier vindt. Elk huis heeft een privétuintje, maar er is ook een grote gemeenschappelijke groene ruimte. Parkeren gebeurt op een centrale parkeerplaats.”

Schepen Jef Van den Bergh (CD&V), bevoegd voor Mobiliteit en Ruimtelijke Planning: “Er is ook een duurzaamheidsanalyse gemaakt en dit project scoort daarin 80 op 100. Er komt onder meer een gemeenschappelijke zone om huisvuil en ander afval te sorteren. Er staan elektrische oplaadpunten en er komt de mogelijkheid tot autodelen. Wie hier graag wil komen wonen, moet zich wel registreren. Bij het toewijzen wordt rekening gehouden met het inkomen van de kandidaten.”

Ruimtelijk.ordening@kalmthout.be en 03.620.22.30