Direct naar artikelinhoud
Voetbal

Hard tegen onzacht: Pozuelo wil te allen prijze Genk verlaten

Alejandro Pozuelo en zijn makelaar David Garcia gisteren bij hun aankomst op de club.Beeld Photo News

Zowel Racing Genk als Alejandro Pozuelo spelen het hard. Genk houdt het been stijf en houdt de speler aan zijn contract. Pozuelo dreigt met eenzijdige contractbreuk.

Hoe snel kan een hartstochtelijke liefdesrelatie omslaan in een vechtscheiding? Alejandro Pozuelo wil zijn vertrek uit Racing Genk forceren en is zelfs bereid contractbreuk te plegen als Genk niet wil meewerken. Dat bevestigde Pozuelo's makelaar David Garcia ons gisteren.

Genk is niet van plan te zwichten voor die dreigementen. "In januari bereikte KRC Genk een rechtsgeldig akkoord met Alejandro Pozuelo dat hij zou blijven tot 14 juni 2019", legt de club in een mededeling uit. "Zijn management geeft nu aan dat Pozuelo de club eerder wil verlaten. Dat gaat voor KRC Genk in tegen haar engagement met de speler, de hele spelersgroep én haar supporters."

Genk benadrukt dat het sportieve belangrijker is dan het financiële. "Het gaat de club niet om geld, maar om het sportieve project met haar hele spelersgroep. In die groep is Alejandro een zeer belangrijke speler. Daar komt bij dat de wintertransferperiode afgelopen is."

Trainer Philippe Clement was de enige die daar nog iets aan wilde toevoegen. "Op dit moment ondergaan wij als trainersstaf de hele situatie", zei hij. De kans dat Pozuelo morgen mee naar Praag reist voor de Europese verplaatsing lijkt hoe dan ook gering.

Geen transfersom

Genk zegt in de mededeling te beschikken over een waterdicht juridisch dossier. Iets wat de entourage van Pozuelo betwist. "Dat communiqué staat vol leugens", zegt Garcia, die zijn speler gisteren afzette en ophaalde op training. “De clausule in het contract van Alejandro is níét geschrapt. Alejandro kan weg voor een vastgelegd bedrag van 8 miljoen euro. Wij hebben nooit een document ondertekend waarin die clausule zou worden geannuleerd. Alejandro voelt zich bedrogen door Racing Genk.”

‘Alejandro voelt zich bedrogen door Racing Genk’
David Garcia, makelaar Pozuelo

Met een mogelijke contractbreuk tot gevolg dus. Een eenzijdige verbreking van een contract, in België beter bekend als de Wet van 78, heeft een aantal implicaties, zowel voor de club als voor de speler zelf. Racing Genk zou geen transfersom meer vangen voor Pozuelo, maar zou wel een schadevergoeding krijgen. De Spanjaard moet Genk in dat geval een compensatie betalen die gelijk is aan het loon dat hij nog zou verdienen tot het einde van zijn lopende contract. Dat is tot 2021 en zou neerkomen op een bedrag van om en bij 2 miljoen euro.

Per definitie zou hij ook niet meer naar FC Toronto kunnen: spelers die hun contract verbreken zijn niet welkom in de MLS. In dat geval is de kans groot dat Pozuelo naar China trekt. Daar zijn ze minder streng voor spelers die hun contract hebben verbroken. Pozuelo staat er in de belangstelling van Shanghai Shenhua en Shenzhen FC.

Maar zelfs als Pozuelo zijn dreigement doorzet, kan dat nog een lang juridisch staartje krijgen. Zo zal zijn toekomstige club nog steeds een ITC (Internationaal Transfer Certificaat) moeten verkrijgen van Racing Genk. Een certificaat dat Genk gezien de omstandigheden niet zomaar zal willen overmaken aan de nieuwe club.

Daarop kan de nieuwe club een procedure aanspannen bij de FIFA om dat noodzakelijke certificaat alsnog te verkrijgen. Waarna we toch snel een paar weken verder zijn. Al die tijd zou Pozuelo niet mogen uitkomen voor zijn nieuwe club. En ook Genk kan gerechtelijke stappen zetten, eerst bij de FIFA en uiteindelijk zelfs bij het internationale Arbitragehof voor de Sport in Lausanne.

Steven Defour

Als Pozuelo zijn dreigementen doordrijft en gebruikmaakt van de Wet van 78, dan zou hij de derde speler bij Racing Genk zijn die dat doet. In 2011 forceerde de toen 19-jarige tweede doelman Koen Casteels op die manier zijn vertrek. In 2006 deed Steven Defour hetzelfde toen Genk hem niet naar Ajax wilde laten vertrekken.

"Dit is voor mij nog erger", stelt voorzitter Rudy Claessens van de supportersvereniging OSV. "Pozuelo is al een seizoen lang van goudwaarde voor ons. Aan de andere kant hebben we ook niets aan een Pozuelo die er met zijn hoofd niet bij is. Dan voegt hij niets toe, dat hebben we gezien onder Albert Stuivenberg." Claessens vindt wel dat de club voet bij stuk moet houden. "Drie weken geleden heeft hij zijn woord gegeven aan de club en de fans om zeker tot het einde van het seizoen te blijven. Het is niet omdat hij plots van gedacht is veranderd, dat de club hem zijn zin moet geven."