zaterdag 17 maart 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Bij Banden de Condé in Hasselt was het de voorbije week bijzonder druk. Té druk voor de tijd van het jaar, volgens Touring.  Boumediene Belbachir

Even koud als in 1888, maar zomerbanden liggen al op

HASSELTMaart is vaak ‘apart’, maar dit jaar maakt de eerste lentemaand het wel heel bont. Net nu we de stijgende temperaturen alweer gewoon waren, wordt het uitzonderlijk koud. Vandaag wordt mogelijk zelfs een ijsdag, net als 130 jaar geleden. Net nu vele Belgen een afspraak hebben gemaakt om de winterbanden op hun wagen te laten vervangen door zomerrubber.

Winterbanden worden massaal vervangen door zomerbanden - BoBe.

De laatste keer dat de dagtemperatuur (in Ukkel) niet boven nul steeg in de tweede helft van maart was in 1888. “Dit is een uitzonderlijke situatie, ook door het heel erg grote temperatuurverschil”, zegt HBvL-weerman Michel Nulens. Gisterenmiddag haalden we nog 10 graden, vandaag voelt het door de gure oostenwind aan als -15 graden. Ook zondag blijft het koud, al stuwt de zon het kwik dan wel enkele graden omhoog. Maandag hebben we de grote koude achter de rug, maar pas woensdag krijgen we weer normale temperaturen voor de tijd van het jaar.

De plotse koude kan voor de nodige problemen zorgen in het verkeer, te meer omdat veel Belgen hun zomerbanden weer hebben laten opleggen. In de bandencentrales was het de voorbije week dan ook behoorlijk druk. Té druk voor de tijd van het jaar. “De mensen nemen hun wensen voor werkelijkheid, en hebben de neiging om te rap te denken dat de winter voorbij is”, klinkt het bij Touring. “Onze stelregel is om met de bandenwissel te wachten tot midden april. Tot dan is er statistisch meer kans op temperaturen onder de 7 à 8 graden. Onder die temperaturen is de remweg van zomerbanden beduidend langer. Het rijgedrag van een wagen met winterbanden is ook veel beter bij lagere temperaturen.”

Wie nu nog een afspraak wil maken om zijn winterbanden te vervangen, zal enkele maanden geduld moeten hebben Dries MINTEN Banden de Condé

Zomerbanden garanderen dan weer hogere prestaties boven 7 graden, zowel op een droog als een nat wegdek. Het brandstofverbruik ligt lager en de wagen rijdt stiller en comfortabeler. Logisch dat de Belg er liefst snel naar overstapt. “Daar komt bij dat velen de grote drukte voor willen zijn”, zegt Dries Minten, filiaalhouder van Banden de Condé in Hasselt. “Wie nu nog een afspraak wil maken om zijn winterbanden te vervangen, zal enkele maanden geduld moeten hebben.”

Niet-afgedekte jonge plantjes riskeren te bevriezen. sdb

Belgische Fruitveiling waarschuwt:

“Dek jonge aardbeienplantjes af”

HASSELTVorig jaar betekende de late vorst nog een ramp voor de fruitteelt. Dit jaar hopen de fruittelers dat de vorst mogelijk de voorbode is van een geweldig seizoen. Al kondigde de Belgische Fruitveiling wel een waarschuwing af voor de aardbeientelers.

“De groei van de aardbeienplantjes in volle grond is gestart door de hogere temperatuur van vorige week”, stelt de Belgische Fruitveiling. “De bloesems zitten al vrij hoog in het hart van de plant. Ze kunnen bevriezen vanaf -6 graden. Wij adviseren dan ook om alle aanplantingen in openlucht af te dekken.”

Voor de peren- en appeloogst worden geen problemen verwacht. Integendeel. “Die bomen beginnen pas vanaf half april uit te lopen en te bloesemen”, zegt Filip Lowette, algemeen directeur van de Belgische Fruitveiling. De vorst van vorig jaar vond plaats toen de bomen in volle bloei stonden.”

“De kou van dit jaar kan voordelig zijn”, zegt Luc Vanoirbeek, woordvoerder van de Boerenbond. “De bloei wordt uitgesteld en zo wordt de kans alsmaar kleiner dat de bloesems dan nog kunnen bevriezen. We zouden wel nerveus worden als het nu al 20 graden was.”

In de tuincentra staan de zenuwen wel strak gespannen. “Sinds vorige week hebben we veel planten buitengezet”, klinkt het. “Nu moeten die plantjes terug naar binnen of worden afgedekt. We weten dat dit erbij hoort, maar het is en blijft een enorm karwei.” (gw)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws