© Photo News

COLUMN. Maak kennis met de verschillende aspecten van burgemeester De Wever

In de stadsrubriek ‘Altijd Antwerpen’ schrijft onze reporter Sacha Van Wiele over het temperament van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Sacha Van Wiele

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) is gekend om zijn scherpe en soms hautaine uitlatingen. Wie een paar uur een raadscommissie met de burgemeester volgt, krijgt een ruimer beeld op zijn temperament. De aanwezigheid, of in dit geval afwezigheid, van oppositiepartij Groen speelt daarin een belangrijke rol. Maak kennis met de verschillende aspecten van burgemeester De Wever.

De erkentelijke burgemeester. In de bespreking van de verkeersveiligheidscijfers wijst hij erop dat het sinds 2000 veiliger is geworden op de weg. “Er zijn veel inspanningen gebeurd door de vorige stadsbesturen en ik denk ook door het huidige”, zegt De Wever erkentelijk. Neen, dit maal was het niet de schuld van de sossen.

© rr

De ‘foute grappen’-burgemeester. Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) heeft in de raadscommissie vragen over de prijs die de stad Antwerpen betaalt voor de ontvangst van Sinterklaas en Zwarte Piet in de stad. “Ik heb uiteraard geen probleem met de Sint”, zegt Dewinter. “Het is een vreemdeling die uit Turkije komt en dezelfde dag weer vertrekt.” Als historicus kan De Wever het niet nalaten om Dewinter erop te wijzen dat hij een aantal zaken fout heeft, “maar het was wel geestig”. Niet iedereen in de raad deelt die appreciatie.

De verontschuldigende burgemeester. Als De Wever merkt dat hij weer iets te scherp was, zal hij zich ook verontschuldigen. Dat gebeurt in de bespreking van het complexe dossier van de ontwikkeling van de Slachthuissite. Op de banken naast de burgemeester zitten twee experts. PVDA-gemeenteraadslid Mie Branders worstelt met de complexiteit. Het werkt burgemeester De Wever op de zenuwen. “Je moet zulke teksten proberen begrijpend te lezen”, zegt de geïrriteerde De Wever.

“Wilt u dan alleen specialisten in de gemeenteraad?”, repliceert Branders.

Uiteindelijk komen er slechts twee tussenkomsten over een dossier waarover een schandaalsfeer was ontstaan na het beruchte verjaardagsfeestje van een projectontwikkelaar in ‘t Fornuis. De Wever ziet de lege banken van Groen. Het potje kookt bij hem stilaan over. Hij richt zich tot de experts. “Ik wil jullie bedanken, want u bracht familiale offers om hier te kunnen zijn”, zegt De Wever. “U stelt zich nu waarschijnlijk de vraag waarom u die moest maken. Ik wil mij verontschuldigen bij de raadsleden die zich door mij aangevallen voelen. Ik apprecieer dat jullie de moeite doen om de teksten te lezen, vragen te stellen en hier aanwezig te zijn. Laat dit duidelijk zijn.”

De geërgerde burgemeester. De Wever gaat al snel in de aanval.

“Begrijp echter mijn ergernis, want het is de partij die voor 90% van het debiet zorgde in dit dossier die nu afwezig is op de raad van bestuur van Vespa én op de raadscommissie. Deze partij gaat waarschijnlijk wel met alle toeters en bellen uitpakken op de gemeenteraad. Er zijn grenzen.”

De ergernis van de burgemeester is overigens terecht. Groen-fractieleider Wouter Van Besien neemt best een voorbeeld aan de burgemeester. Hij kan zich op de gemeenteraad maar beter verontschuldigen tegenover zijn collega’s en hun achterban voor de afwezigheid van zijn fractie op de bespreking van een dossier dat zijn partij altijd zo belangrijk heeft gevonden. Of was dat laatste voor schijn?