Wanne (links) met de hoofdrolspelers uit de Amerikaanse Camp Delta.© RR

Succesvolle Amerikaanse première voor Antwerpse musical Camp Delta: “We mogen trots zijn”

Antwerpen -

Een Antwerpse musical die anderhalf jaar na de start ook in Amerika te zien is? Het klinkt als een droom, maar het is realiteit voor Camp Delta van The Singing Factory. “We mogen trots zijn op onze Belgische musicals”, oordeelt maker Wanne Synnave.

Guy Van Vliet

Populaire televisieseries als Glee en High School Musical maakten het al duidelijk: Amerikaanse scholen gaan net iets verder dan de jaarlijkse toneelvoorstelling door leerlingen. Ze maken er graag muzikale producties van, en dat is ook het Antwerpse The Singing Factory niet ontgaan. Het Antwerpse huis maakt jongerenproducties, met thema’s die de jeugd aanbelangen, en dat klinkt als ideaal voor de Amerikaanse scholen. Met Camp Delta zijn ze er alvast in geslaagd een eigen musical te laten spelen door St. Marys Memorial High School in Ohio. Een delegatie van The Singing Factory trok naar Ohio om de memorabele eerste première mee te maken. “We werden schitterend onthaald”, geniet Tinne De Groot, bezielster van The Singing Factory, nog na. “We hebben enorm genoten van het enthousiasme van de groep. Ze getuigden ook dat ze door het spelen van deze show, waarin zoals steeds bij onze musicals het ensemble centraal staat, ze echt een groep waren geworden. Een van de jongeren zei dat dit het mooiste was wat hij ooit al had mogen doen. Een meisje getuigde dat ze veel meer zelfvertrouwen had gekregen doordat ze zich zelfs in het ensemble belangrijk voelde. Meestal spelen ze shows waar ze ook volwassenen moeten spelen, maar de leefwereld van de jongeren in Camp Delta is voor hen veel herkenbaarder”, vertelt Tinne De Groot over de reacties.

Camp Delta speelt zich af in de toekomst. Acht jaar na het einde van de wereld leven de bewoners van het kamp vredig samen, overtuigd dat ze de laatste overlevenden zijn. Tot er drie nieuwkomers arriveren en dat zet het kamp op zijn kop. De musical ging anderhalf jaar geleden in première in het Zuiderpershuis. De Amerikaanse start in Ohio zou wel eens het begin kunnen zijn van heel wat meer.

“Daar vonden ze de show enorm geschikt om op te nemen in de high school-programma’s, dus we verwachten nog een vervolg op andere scholen. We hopen dat ook enkele van onze andere shows daar gaan spelen. Een voorstelling als Magdalena, over misbruik in de kerk, of November 89, over de val van de muur, zou zeker passen. Onze nieuwe productie volgend seizoen gaat over een schietpartij op school, en dat ligt wellicht te gevoelig in Amerika”, denkt Tinne De Groot.

Samen met Wanne Synnave, haar zoon en schrijver van Camp Delta, woonde ze de eerste Amerikaanse première bij. Voor aanvang gingen ze met de cast in gesprek en na afloop werd er nog nagekaart, ook met het live orkest. “Een heel speciaal moment: spannend en ontroerend tegelijk”, blikt Tinne De Groot terug.

Trots

Ook voor Wanne Synnave, die terugkeerde naar de musicalwereld nadat een vooronderzoek naar anonieme meldingen wegens grensoverschrijdend gedrag zonder gevolg werd afgesloten, bleek het een onvergetelijke ervaring. “Ongelooflijk om deze Camp Delta in het buitenland gelanceerd te zien. Hopelijk volgen er nog scholen. We maken in België echt heel veel mooie, nieuwe musicals, en het is fijn om te zien dat die ook in het buitenland gesmaakt worden. We mogen echt wel trots zijn op onze Belgische musicals”, klinkt de conclusie van de maker van Camp Delta.

Intussen zijn ze terug in het land, want vanaf vrijdag is Magdalena, het waargebeurde verhaal over wantoestanden in Ierse wasserijen, terug te zien in de Blikfabriek in Hoboken.

www.singingfactory.be
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER