Suske & Wiske weer in Vlaamse handen

© afp

WPG België heeft zich losgescheurd van het Nederlandse moeder­bedrijf. De nieuwe uit­geverij zal voor­taan Standaard Uitgeverij heten.

cathérine de kock

De verzelfstandiging van WPG België, dat onder meer Suske & Wiske, De Kiekeboes en de boeken van Jeroen Meus uitgeeft, is een feit. Een groep Vlaamse ondernemers neemt, op de educatieve poot na, alle activiteiten in ons land over van het Nederlandse WPG Uitgevers.

Bij die oprichters zijn Jeroen Overstijns, de ceo van WPG België, Koen Clement, die tot 2016 het moederbedrijf WPG Uitgevers leidde, ondernemer Pieter Lambrecht en ook Maurits Lemmens en Raf Uten, die samen met Ben Crabbé het productiehuis De Mensen hebben opgericht. Het productiehuis, dat onder meer de tv-programma’s Blokken en Reizen Waes maakt, en de uitgeverij blijven volledig gescheiden, al zullen de twee bedrijven uiteraard vaker samenwerken.

Eer en innoveer

De uitgeverij krijgt ook een (niet zo) nieuwe naam: Standaard Uitgeverij. Zo heette het bedrijf voor het door het Nederlandse WPG werd overgenomen. Na de overname werd het de imprint waaronder de strips verschenen. Ook de andere fondsen gaan mee over naar Standaard Uitgeverij: Manteau, Oogappel, M Books, ­Davidsfonds Uitgeverij, het recent gelanceerde stripfonds Matsuoka en de nieuwe imprint Angèle.

‘We kunnen weer een eigen koers varen met onze Vlaamse helden vanuit Vlaanderen, waar ze thuishoren. In een onafhankelijke uitgeverij, los van de Nederlandse koepel’, laat Overstijns weten. ‘Onze strategie is simpel. Eer en innoveer de traditie.’Het nieuwe huis zal blijven ­samenwerken met het Nederlandse WPG en zal auteurs van De Bezige Bij en AW Bruna in Vlaanderen vertegenwoordigen.